Időskori elbutuláshoz is vezethet a halláskárosodás

2011.04.23. - Írta: DÁ

Időskori elbutuláshoz is vezethet a halláskárosodás

Amerikai kutatók bebizonyították, amit a szakemberek eddig is gyanítottak: a kezeletlen halláskárosodás a kor előrehaladtával nagy mértékben hozzájárulhat az időskori elbutuláshoz. Minél nagyobb fokban romlik valakinek a hallása, az illető annál nagyobb eséllyel szenved majd időskori demenciától, beleértve ebbe annak legismertebb fajtáját, az Alzheimer-kórt is. A két dolog összefüggésének felismerése új utakat nyithat meg a demencia elleni küzdelemben, ami emberek tízmillióinak életét keseríti meg a mindennapokban.

A halláskárosodás és a szellemi képességek időskori csökkenése közötti összefüggést eddig alighanem azért nem sikerült minden kétséget kizáróan bizonyítani, mert a két terület szakemberei viszonylag keveset egyeztettek egymással. A területen áttörést hozó vizsgálatokat egy célirányosan az öregedést kutató, több mint hat évtizede létező baltimore-i szakklinikán végezték el. A több mint két évtizeden át zajló kutatás során végre sikerült kimutatni a jelenségek között fennálló kapcsolatot.

A vizsgálatokat végző szakemberek 639 idős ember egészségi állapotának változásait kísérték figyelemmel évi vagy kétévi átfogó felülvizsgálatokkal. Megállapították: a résztvevők körében magasabb arányban szenvedtek időskori elbutulástól azok, akik már a kutatás kezdetén is rendelkeztek valamilyen szintű halláskárosodással. Minél súlyosabb fokban károsodott az illető hallása, annál inkább nőtt az évek múltával a demencia kockázata is.

A kutatók szerint rengeteg érintett nem foglalkozik a szükséges mértékben a halláskárosodással, mert a folyamat hosszadalmas, mondhatni alattomos. Sokakban nem is tudatosul, hogy romlik a fülük, még akkor sem, amikor orvosi vizsgálattal már kimutatható a károsodás, illetve az is megállapítható, hogy a probléma a későbbiekben akár sokkal komolyabbá is válhat.

Egyelőre ismeretlen, pontosan milyen módon erősíti egymást a két szóban forgó folyamat. A vizsgálatot végzők szerint az egyik lehetséges magyarázat, hogy a hangok megfelelő értelmezése hosszabb távon egyszerűen „túlterheli” a halláskárosodott emberek agyának megfelelő részeit, és ezáltal sokkal sérülékenyebbé válnak a demenciával szemben. Szintén hozzájárulhat az aggkori elbutuláshoz, hogy a csökkent hallású idős emberek szociálisan elszigetelődnek, hiszen nem tudnak megfelelően kommunikálni családjukkal, barátaikkal. Ez pedig bizonyítottan növeli az időskori elbutulás egyes fajtái, így például az Alzheimer-kór és egyéb kognitív rendellenességek kockázatát.

 


Szakértőink

dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerészBezár