Zenével az Altzheimer ellen

2019.01.23.

Címkék: Altzheimer demencia
Zenével az Altzheimer ellen

Már évek óta ismert tény, hogy a zene segíthet az Alzheimer-kór és a demencia tüneteinek enyhítésében.

A BBC pedig most létrehozott egy olyan honlapot, ahol a demenciával élő betegek megtalálhatják az általuk szeretett dalokat.

Hosszú távon a terv az, hogy egy olyan oldal jöjjön létre, ahol az emlékek előhívását segítő zenei adatbázist találhat a felhasználó.

"A zenének hatalmas ereje van" - vélekedik Gary Lightbody tévés szereplő, akinek az édesapja demenciával él.

"Sokkal gyorsabban tüzel tőle az agy sok területe, mint bármi másttól - legyen az a régi otthon képe, filmek vagy beszélgetés. A zene valahogy elrepít az ember fiatalságába, vagy az életünk egy olyan fontos időszakába, amit egyébként nem biztos, hogy vissza tudnánk idézni" -teszi hozzá a sztár.

Mindezek mellett a zeneterápia kimutatható módon enyhíti a depressziót, szorongást, hallucinációt és a mobilitás problémáit az enyhe és közepesen súlyos Alzheimer-kóros betegeknél.

A kutatások szerint a brit idősek otthonainak mindössze 5 százalékában biztosítanak magas színvonalú zenei programokat.

Az International Longevity Center felmérése szerint ez egy-egy demens betegre elosztva heti 30 másodpercnyi zenét jelent.

Ennek ellensúlyozására a Playlist for Life nevű nonprofit szervezet a BBC-vel összeállva megalkotta a Music Memories weboldalt (melyet ide kattintva érhet el).

Az oldalon a látogatók az elmúlt száz év több, mint 1800 dalából, klasszikus műveiből és tévéműsor zenéiből válogathatnak. Így egy személyre szabott, személyes jelentőséggel bíró zenecsokrot állíthatnak össze.

Az így létrehozott lejátszási listákat ezután másokkal is megoszthatják az adott felhasználó életkora, neme és születési helye megadása mellett - ezzel pedig más ápolóknak és hozzátartozóknak segíthetnek a hasonló hátterű betegeknek történő zeneválogatásuk során.

Sarah Metcalfe, a Playlist for Life nonfprofit szervezet munkatársa elmondta, hogy az egyik gyakran felhozott példa az Ally Bally Bee című skót altatódal. A legtöbb glasgowi felhasználónak ez rajta van a lejátszási listáján, mivel a dal visszarepíti őket abba az időszakba, amikor az anyukájuk gondoskodott róluk, biztonságban és szeretve érezték magukat.

Viszont, ha valaki skót, ám egy dél-angliai ápolási otthonba kerül, ott senki nem hallott az altatóról. Így azonban összeköthetjük azt, hogy az ország egyes részeiben mit szeretnek az emberek és valóban segíthetünk elérni őket.

Egy emlékezeti kiemelkedésnek nevezett pszichológiai jelenség miatt a 10 és 30 éves korunk között, azaz az önállósodásunk időszakában hallott zene minden másnál nagyobb érzelmi jelentőséggel bír.

"Tehát ha valakinek demenciával él a szerette, még ha már nem is tudnak egymással kommunikálni, akkor is érdemes visszagondolni arra, amikor az illető 10 és 30 éves kora között volt. Ez lehet a kulcs az olyan zenéhez, amit hozzátartozónk élvezni fog, ami pedig nagyon sok haszonnal jár majd a számára" - magyarázza Sally Bowell, a Nemzetközi Hosszú Élet Központ szakértője.

Lightbody a BBC-nek elmondta, hogy a tudományos háttér megvan ehhez.

A zeneterápia demenciában kifejtett hatását még vizsgálják, de már eddig is érkezett néhány igen erőteljes eredmény.

A Glasgow melletti Lillyburn idősek otthonában a Playlist for Life által tervezett zenei program alkalmazása mellett az otthonban élők antipszichotikum-fogyasztása 60 százalékkal csökkent.

Metcalfe elmondta, hogy a zeneterápia azokat a nehéz problémákat célozza meg, amikkel az egészségügy és a társadalmi szolgáltatások az Alzheimer-kór és más demenciák ellátása során találkoznak.

A brit nemzeti demencia-stratégia egyik fő célkitűzése például épp az antipszichotikumok közé tartozó gyógyszerek használatának visszaszorítása. Ezekre pedig a zeneterápia nagyon hasznos alternatívát jelenthet.

"Nem fog minden egyes helyzetben használni. De azt látjuk, hogy nagyon jó mód arra, hogy elérjünk egy beteget, mielőtt még az erős gyógyszerekre lenne szükség" - tette hozzá.

Forrás: www.felejtek.hu

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár