Alig vonszolja magát? 2. rész

2011.10.14. - Írta: DA

Alig vonszolja magát? 2. rész

Összeállításunk első részében megvizsgáltuk, milyen általános okok vezethetnek állandó fáradtsághoz a hétköznapokban. A második részben arról lesz szó, mit tehetünk akkor, ha nem a felsorolt rendellenességek miatt érezzük magunkat folyamatosan úgy, mint akit kifacsartak.

Gondoljuk át, vajon mi az, ami kiszívja belőlünk az összes életerőt a hétköznapokban. Túl sok súly nehezedik ránk? Amennyiben igen, nincs mese, meg kell tanulnunk kezelni a stresszt és megnyugtatni magunkat, ez azonban csak akkor fog működni, ha rangsoroljuk a feladatokat, és prioritási sorrendet állítunk fel életünk dolgai között. Minden nap fordítsunk időt arra, hogy lazítsunk, ilyenkor kapcsoljunk ki magunk körül mindent – igen, a mobiltelefont is! –, és ne törődjünk semmi mással, csak magunkkal. Ha egyedül nem megy a dolog, keressünk fel szakembert vagy járjunk el relaxációs, meditációs kurzusokra. Muszáj megtalálni a megfelelő egyensúlyt a munka, a szórakozás és a pihenés között – talán hihetetlen, de nem kizárólag az első a fontos ezek közül, hanem az utóbbi kettő is, hiszen minek dolgozunk, ha utólag nem marad sem időnk, sem energiánk kiélvezni munkánk gyümölcsét, eredményeit?

Amennyiben megviseltségünket konkrét esemény váltotta ki, először azt kell tisztáznunk, mi történt. Költözés, gyermekszülés, haláleset, munkahely-váltás vagy szakítás egyaránt okozhat ólmos fáradtságot a mindennapokban, amikor az ember úgy érzi, nemhogy energiája nincs semmihez, de jóformán még a saját cselekedeteinek sem ura. Ne várjuk ilyenkor, hogy egy-két nap alatt visszatérhetünk a hétköznapi, normális formánkhoz, ez ugyanis teljesen irreális remény. Minden fejlődést értékelni kell, akármilyen kicsinek vagy jelentéktelennek is tűnik az az adott pillanatban.

A fentiek mellett kiemelten fontos az egészséges táplálkozás és a mindennapos testgyakorlás. Ha nem szokott sportolni, napi tíz perccel kezdje, és ezt tornázza fel fokozatosan fél órára. Nem indok, hogy nincs rá ideje: hiába mondja azt sok ember, hogy napi tizenkét-tizenhárom órát dolgozik, SENKI sem dolgozik megszakítás nélkül ennyit. A céltalan magunk elé meredés, sokadik munkahelyi kávé – vagy pláne cigaretta –, illetve egyéb időkitöltő tevékenységek helyett nyugodtan szánjuk az időt inkább egy kis mozgásra. Amennyiben így teszünk, előbb-utóbb a fáradtság is elillan majd. Ha túl sok alkoholt fogyasztunk, annak mennyiségét is redukáljuk, különösen az esti órákban, az ital ugyanis rontja az alvás minőségét. Hálószobánk legyen nyugodt, sötét és csendes, és igyekezzünk lehetőleg fix napirendet tartani azt illetően, mikor kelünk és mikor fekszünk.


Szakértőink

dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvosBezár