Aloe verával a bőr egészségéért

2014.11.07. - Írta: DA

Aloe verával a bőr egészségéért

Ami mindenre jó, általában semmire sem jó – szoktuk mondani, de az aloe vera a legjobb példa arra, hogy ez sem mindig igaz. A liliomfélék családjába tartozó, kaktuszhoz hasonló növény gyakorlatilag egyedülállónak tekinthető: több mint húsz nélkülözhetetlen nyomelemet, vitamint, ásványi anyagot rejt, de hatóanyagainak száma összességében a kétszázat is meghaladja. Többek között a bőrre gyakorolt áldásos hatása is közismert.

Az aloe vera pontos hatásmechanizmusa egyelőre nem teljesen tisztázott, az azonban biztos, hogy akár zselésített formában, külsőleg viszünk fel növénykivonatot tartalmazó krémet, netán a külső, húsos levelekből közvetlenül nyert zselét, akár ital formájában fogyasztunk aloe vera alapú üdítőt, gyógyitalt, az jót tesz a bőrünknek. Nagy szerepet játszik ebben a növény természetes gyulladáscsökkentő képessége, amelynek köszönhetően például hatékony gyógyírt jelent a pattanásokra. Nemcsak akkor vehetjük azonban hasznát az aloe verának, ha aknétól szenvedünk. Az említett számtalan hatóanyag is aktívan részt vállal a regeneráló hatásból: ilyen például a magnézium-laktát, amely enyhíti a viszketéses tüneteket. A növény nemcsak tisztítja és új élettel tölti meg a bőrt, de egyben össze is húzza azt, így megállítja a pórusok eltömődését, illetve csökkenti a faggyútermelést is. Vagyis nemcsak nyugtatja és hidratálja testünk felszínét, de egyben gátat vet a jövőbeli pattanásképződésnek is.

Az aloe vera értágító hatásának következtében a sérült hámszövetek vérkeringése is fokozódik, ami szintén a bőrbántalmak gyógyulásának irányába hat. Emellett ha aloe vera zselét kenünk a bőrön keletkezett sebekre, az megszáradva amolyan természetes sebtapaszként funkcionál, így védve a sérült részeket a fertőzésektől, gyorsítva a gyógyulást. Kisebb égési sérülések esetén szintén hasznát vehetjük, hiszen a zselé hidratálja a bőrt és szintén csökkenti a felülfertőzés esélyét. Ha leégtünk a napon, ugyanígy javallott bőrnyugtató hatása miatt, és hasonlóan jól nyugtatja a bőrt epilálás vagy borotválkozás után is, mint egy méregdrága krém vagy after shave.

Szintén az aloe vera mellett szól, hogy bizonyos akut bőrmegbetegedések esetén is áldásos hatásokkal rendelkezik. Ilyen például a pikkelysömör, amely ellen az orvostudomány jelenlegi állása szerint nem tudunk kellő hatékonysággal védekezni: mindenki esetében más gyógymód vagy kúra a megfelelő. Az aloe vera kivonat ebben az esetben is megoldást jelenthet, mivel puhítja a betegséggel járó jellegzetes, vörös és fájdalmas elváltozásokat, az úgynevezett plakkokat. A seborrheás rendellenességek szintén javulnak tőle, és ugyanígy a herpeszvírus által okozott övsömör tünetei is enyhülnek az aloe vera krém használata révén. Az említett értágító hatás és az emiatti megnövekedett gyógyító képesség e tekintetben is perdöntő jelentőséggel bír.


Az aloe vera zselé házilag is könnyen kinyerhető a növényből.


Szakértőink

dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológusBezár