Az ekcémáról

- Írta: dr. Varju Gábor, bőrgyógyász

Címkék: bőr ekcéma
Az ekcémáról

A korunkban sajnos egyre elterjedtebb allergiás betegségek nemcsak a légutakat, hanem bőrünket is érinthetik. Ezek jellegzetes képviselője az általában már kisgyermekkorban megjelenő alkati, vagy atópiás ekcéma. A betegség hátterében genetikai adottságok és külső tényezők együttesen szerepelnek. A jellemző alaptünet a kiszáradásra hajlamos érzékeny bőr, amely már néhány hónapos korban szembetűnhet.

A gyermek bőre szárazabb, arcon, a hajlatokban gyakran kivörösödik, a viszketés miatt a baba nyugtalan. Ehhez társulhat viszkető, apró, vörös göbcsék kialakulása. Kezeletlen esetekben a folyamat nedvezővé válhat, nagyobb testfelületekre kiterjedhet, ilyenkor akár kórházi kezelést is igényel. A betegség gyakran kiújul, általában az őszi-téli időszakban. Ilyenkor bőrünket nem éri a jótékony hatású napfény, viszont erősen jelentkeznek egyéb káros hatások, mint a szél, a hideg.

A fenti tünetek mellett sokszor találkozhatunk a kéz és láb ujjbegyein hámlással. Gyakran társul a folyamathoz asztma, szénanátha. A gyermekek nagy részénél a betegség 5-8 éves korra megszűnik, de sajnos egyre gyakrabban találkozhatunk egész gyermekkoron áthúzódó, sőt felnőttkorban is tartó esetekkel.
A betegség kezelésének lényege, hogy a bőr állapotát megfelelő szinten tartsuk. Ez a bőr felszínén lévő védőréteg, a víztartalom és a bőr tápláltságának megóvását jelenti. A másik fontos tényező az esetlegesen allergiás tüneteket okozó anyagok kerülése. A betegség tüneteinek megjelenésekor pedig fontos a mielőbbi bőrgyógyászati kezelés a folyamat kiterjedésének és az esetleges szövődmények kialakulásának elkerülése céljából.

Bőr­gyógy­ásza­ti ke­ze­lés

A gyul­ladt, vö­rös, visz­ke­tő bőr­te­rü­le­tek­re a bőr­gyógy­ász gyul­la­dás­csök­ken­tő­vel kom­bi­nált, ápo­ló ha­tás­sal is bí­ró kré­met ír fel. Óva­kod­ni kell a tö­mé­nyen al­kal­ma­zott gyul­la­dás­csök­ken­tő sze­rek al­kal­ma­zá­sá­tól, mi­vel szá­mí­ta­ni le­het a mel­lék­ha­tá­sok meg­je­le­né­sé­re. A visz­ke­tést bel­ső­leg adott, al­ler­gi­ás re­ak­ci­ót is csök­ken­tő sze­rek­kel le­het csök­ken­te­ni. Ha a tü­ne­tek mér­sék­lőd­nek, a gyógy­sze­res ke­ze­lést fel­vált­hat­ja a rend­sze­res ápo­lás. A gyer­me­ke­ket be kell von­ni a ke­ze­lés­be, érez­zék, hogy raj­tuk is mú­lik a ja­vu­lás, és rá kell ven­ni őket a rend­sze­res bőr­ápo­lás­ra.
A la­kó­szo­bák pá­ra­tar­tal­ma, do­hány­füst-men­tes­sé­ge, a há­ló­szo­ba por­men­tes­sé­ge fon­tos alap­kö­ve­tel­mény. Sem­mi­kép­pen nem aján­la­tos a la­kás­ban há­zi­ál­la­tot tar­ta­ni, s emellet a gyer­mek já­té­ka­i­ra is gon­do­san oda kell fi­gyel­ni. A gyer­mek növekedése közben figyelemmel kell kísérni szabadidős tevékenységeit: erős izzadással járó sport helyett inkább az úszást preferáljuk. Az extrém klímaviszonyoktól és a pszichés stresszektől tartózkodjunk. Ekcémás csecsemőt vagy kisgyermeket diétára csak súlyosabb, és a szokásos helyi, vagy belső kezelésre nem reagáló esetben fogjuk. Az ún. eliminációs diétát orvosi ellenőrzés mellett kezdhetjük meg. Ez azt jelenti, hogy mellőzni kell az élelmiszer-additivákat, a marhahúst, a gyümölcsök jelentős részét (citrusfélék!), a kakaót és csokoládét, a sajtféléket, a tojást, a diót és a búzából készült ételeket. A gyermeknek rizst, burgonyát, bárányhúst, pulykahúst és almát adhatunk. Ezt követően a fent felsorolt ételeket 3-4 naponként külön-külön beépítjük az étkezésbe, és ha fokozott viszketés jelentkezik, az ekcéma tünetei rosszabbodnak, pozitívnak tekinthetjük a próbát.

Ápo­lá­si ta­ná­csok

  • Nagyon fontos a megfelelő tisztítás. Szappanok, tusfürdők használata mellőzendő, helyettük a gyógyszertárakban beszerezhető olajos tus-, és kádfürdők használata javasolt.
  • A fürdés (akár kádfürdő, akár tusolás) ne tartson hosszan, és a nagyon meleg víz is kerülendő. A bőrt itatva szárítsuk, ne dörzsöljük a törölközővel. Egy ilyen fürdés után a bőrön egy vékony olajréteg marad, amely megóvja a bőrt a vízvesztéstől.
  • Kimutatták, hogy az atópiás hajlamú bőrt fedő védőréteg működése csökkent, ezért nagyon fontos a felszín utánzsírozása bőrazonos alkotórészekkel. Az elvesztett zsírok pótlása a vízvesztés csökkenéséhez vezet, így a bőr újrahidratálttá válik, s a viszkető szárazság megszűnik. E célból szintén többféle, speciálisan atópiás bőrre kifejlesztett gyógytestápoló kapható, amelyek a bőr vízvesztését megakadályozó ceramidokat, vagy más vegyületeket tartalmaznak.
  • A legalkalmasabb termék kiválasztása céljából érdemes konzultálni a kezelőorvossal, vagy a bőrgyógyásszal!
  • A száraz levegő (központi fűtés, légkondicionálás) szintén szárító hatású, ezért viszketést, vagy kellemetlen bőrfeszülést válthat ki.
  • Kerülendő a nem természetes alapanyagú ruházat viselése is, mivel irritálhatja a bőrt. A napfény általában jót tesz, de túlzásba nem szabad esni.


Mivel a légúti allergiás kórképekhez hasonlóan az atópiás ekcéma megjelenési gyakorisága is nő, fontos a beteg gyermekek mielőbbi felismerése, kezelése és a helyes bőrápolás megtanítása. Így elérhető, hogy a kiújulás gyakorisága és mértéke minimális legyen, s nem zavarja meg a gyermekek lelki és testi fejlődését.


Szakértőink

dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvosBezár