Alvászavarok

2010.03.04. - Írta: dr. Szakács Zoltán, alváskutató

Címkék: alvás horkolás
Alvászavarok

Mindannyian szeretnénk reggel kipihenten felébredni. Alvásunkat azonban sok minden zavarhatja, és életünk során szinte mindannyian szenvedünk valamilyen típusú alvászavartól, hosszabb-rövidebb ideig. A legáltalánosabb panasz az elalvási képtelenség. Meg kell tanulnunk problémáinkat a hálószoba ajtaja előtt hagyni.

Ha elalvásunk során, másnapi feladatainkra összpontosítunk, és teljesítményünk feltételül szabjuk a most bekövetkező pihentető alvást, akkor az alvás is teljesítménnyé válik. Riasztó lesz minden egyes perc, amit még ébren töltünk. Ez a riadalom meggátolja álomba szenderülésünket, és kialakul a szorongáson alapuló elalvászavar.

A tartós szorongás az egyik embernek vastagbél gyulladást, állandó hasmenéseket, másoknak gyomorfekélyt, szívritmuszavarokat okoz, míg másoknál az elalvás és az alvás vegetatív jelenségeit teszi tönkre.

A legáltalánosabb panasz az elalvási képtelenség. Meg kell tanulnunk problémáinkat a hálószoba ajtaja előtt hagyni. Ha elalvásunk során, másnapi feladatainkra összpontosítunk, és teljesítményünk feltételül szabjuk a most bekövetkező pihentető alvást, akkor az alvás is teljesítménnyé válik. Riasztó lesz minden egyes perc, amit még ébren töltünk. Ez a riadalom meggátolja álomba szenderülésünket, és kialakul a szorongáson alapuló elalvászavar. A tartós szorongás az egyik embernek vastagbél gyulladást, állandó hasmenéseket, másoknak gyomorfekélyt, szívritmuszavarokat okoz, míg másoknál az elalvás és az alvás vegetatív jelenségeit teszi tönkre.

A másik leggyakoribb alvászavar a horkolás. A testpozíció függő, csak háton fekve kialakuló, egyenletes és alkalomszerű horkolás önmagában nem kóros. A horkolás akkor betegség, ha szaggatottá, hangossá válik, és megfigyelhető a horkolások közötti szünetben a beteg fuldoklása.

A tünet hátterében az alvás közben ellazult garat beszűkülése, és a légvétel során történő elzáródása áll. A szaggatott horkolás oxigénhiányokat idéz elő, amely a beteg szervezetében káros elváltozásokhoz vezet: a reggeli kipihentség megszűnik, kialvatlanul, fáradtan ébred, állandó aluszékonysággal küzd.

Az ismétlődő éjjeli oxigénhiány miatt magas vérnyomás, szívritmuszavar, keringészavar alakul ki, amelyet nem tekintenek szövődménynek. Alváslaboratóriumhoz kell fordulnunk, ahol fájdalmatlan diagnosztikai módszerekkel meg tudják ítélni, mennyire nagy a baj. Ma már a klinikai tünetek értékelése után hatékony terápiát biztosítunk.

Gyakran lefekvéskor elalvásunkat végtagjainkban, főleg lábunkban kialakuló, igen erős, furcsa zsibbadás zavarja. Ezek a kellemetlen érzések gyakran olyan erősek, hogy enyhe izomrángásokat váltanak ki. Fel kell kelnünk az ágyból, hogy erőteljes mozdulatokat végezzünk. Sajnos, a nyugalom, miután viszszafekszünk újra provokálja ezeket a tüneteket. Elalvás után az alvó ismétlődő lábmozgatásokkal próbál megszabadulni kínzó érzéseitől. Állandó kialvatlanság, és súlyos nappali aluszékonyság lesz a következmény. Ezt a betegséget nyugtalan láb szindrómának hívjuk.

Számos emberre annak ellenére, hogy jól alszik másnap rendkívüli álmosság tör rá, és képtelen ennek a parancsoló alváskésztetésnek ellenállni. A legváratlanabb helyzetekben is kénytelenek elaludni. Ezt a betegséget narkolepsziának hívjuk. A beteg a nappali hirtelen és gyakori álombetörései miatt mindennapi életében válságba kerül. A kórfolyamat hátterében az álom fázisnak, ennek a speciális alvás szakasznak az ébrenlétbe történő betörése okozza a problémát.

Összességében a szép álmainkat komoly betegségek, illetve banális problémák is zavarhatják, amelyek azonban kivizsgálhatók és kezelhetők.

Általános szabályok léteznek, amelyek megszívlelése tanácsos jó és pihentető alvásunkhoz.

  • Hálóhelyül válasszunk nyugalmas helyiséget.
  • A szobában lehetőleg legyen csend és sötét, megfelelő páratartalom és hőmérséklet.
  • Az ágyunk legyen megfelelő keménységű.
  • Lehetőség szerint azonos időben aludjunk és ébredjünk mindennap, hozzászoktatva szervezetünket a rendszerességhez.
  • Ne együk túl magunkat estére! A súlyos vacsorákról le kell mondanunk, hogy ne terheljük meg feleslegesen a gyomrunkat. Az emésztés igen nagy energiát igényel az alvótól.
  • Próbáljunk meg relaxálni. Sokat segít egy jó meleg fürdő lefekvés előtt, amelyben ellazítjuk izmainkat és gondolatainkat.
  • Jól bevált recept az enyhe testmozgás, amely persze ne legyen közvetlenül alvás előtt.
  • Enyhe nyugtató és altató szedése szintén lehetséges, mikor gondjaink feltornyosultak. Ez alkalomszerűen nem baj, de ezeket ne szedjük rendszeresen és hosszú ideig. Ha gondjaink nem csitulnak, akkor forduljunk alváslaboratóriumhoz.

Szakértőink

dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikusBezár