Ártatlan foltok?

2012.08.29. - Írta: dr. Mol­nár Lász­ló, bõr­gyógy­ász

Ártatlan foltok?

Túl vagyunk egy forró nyáron! Ideje, hogy tükör előtt figyelmesen végigvizsgáljuk magunkat, bőrünket. A nyári testmozgással leadott kilóink kellemesen megfiatalították, ruganyosabbá tették testünket. A vízparti napozás bronzbarnára változtatta sápadt bőrünket. Sápadtarcúakból rézbőrűek lettünk. Elégedettek lehetünk, mert megúsztuk a nyári fertőzéseket, napégéseket, gombás betegségeket.

Sokak öröme azonban nem lehet teljes, mivel alaposabban megszemlélve bőrüket azon számos, kisebb-nagyobb festékfoltot, szeplőt, többé-kevésbé kiemelkedő bőrelváltozásokat figyelhetnek meg. Mi ilyenkor a teendő? Szükség van-e azonnal orvosi beavatkozásra?

Anya­je­gyek

Az évek során a sima, ruganyos csecsemő és gyermekbőr lassan átalakul, rugalmassága csökken, és számos anyajegy, festékfolt, többé-kevésbé kiemelkedő bőrelváltozás jelenhet meg. Ezek nagy része ártalmatlan, születés óta meglévő anyajegy, másrészük azonban az élet folyamán szaporodva jelenik meg. Az anyajegyek egy része barnán elszíneződött, bőrfestéket un. „pigmentet” tartalmaz, vagy piros, nyomásra elhalványodó érgomolyagból áll, míg másrészük dudorosan kiemelkedik a bőrből.
Ezek az anyajegyek különösebb gondot nem okoznak, legfeljebb szépséghibának számítanak. Kivétel ez alól, ha az un. anyajegy olyan helyen fordul elő, ahol gyakran sérülésnek van kitéve (melltartó pántja vagy nadrágszíj alatt). Ebben az esetben forduljunk bőrgyógyászhoz, aki megfelelő óvatossággal leveszi, vagy leveteti ezeket. Amennyiben arcon fordulnak elő, és a beteget zavarják, úgy a szép kozmetikai eredmény érdekében plasztikai sebész végezze el a szükséges beavatkozást.

Melanoma

Külön figyelmet érdemelnek a sötét pigmentet tartalmazó elváltozások. Ezekből, sajnos éppen a túlzott napozás hatására súlyos, sokszor halálos bőrrák, úgynevezett „melanoma” alakulhat ki. Amennyiben egy, már esetleg a születés óta meglévő sötét pigmentet tartalmazó anyajegy hirtelen növekedni kezd, vagy az ép bőrön új elváltozás jelenik meg, és alakja megváltozik (körfogata szabálytalanná válik), a bőrből kiemelkedik, színe sötétebbé lesz, esetleg vérezni kezd, vagy kisebesedik azonnal, késedelem nélkül forduljunk bőrgyógyász szakorvoshoz, aki a szükséges műtétet sebész közreműködésével elvégzi. Sok ember életébe került az a mára már túlhaladott szemlélet: „nem szabad hozzányúlni, mert ha megbolygatjuk úgy rákosan átalakul, és a beteg meghal”. Pedig a beteg élete attól függ, hogy milyen korán végezték el a radikális műtétet, vagyis a beteg milyen hamar fordult bőrgyógyászhoz!
A főleg az idősebb korban észlelhető, az arcon, fénynek kitett területeken, de test-szerte másutt is előforduló, pörkkel fedett, nem gyógyuló sebekkel is haladéktalanul forduljunk bőrgyógyászhoz. Az esetek nagy részében olyan elváltozás van a seb hátterében, amely csak műtéttel, a bőrelváltozás teljes eltávolításával oldható meg. Amennyiben a beteg későn fordul az orvoshoz, gyakori a műtét utáni kiújulás veszélye.

Sze­möl­csök és bőr­ki­nö­vé­sek

Teljesen veszélytelenek, de mégis komoly életviteli problémákat okozhatnak a vírusos eredetű szemölcsök. Test-szerte megjelenhetnek a bőrből kiemelkedő, világos színű, érdes felszínű szemölcsök. Számuk rohamosan szaporodhat, és más is megkaphatja közösségekben, családon belül. A talpon megjelenő elváltozások igen fájdalmasak, és a járást is lehetetlenné tehetik. A szemölcsök megfelelő ecsetelők használatával, vagy ha szükséges kis műtéttel eltávolíthatók.
Sok embernek (különösen hölgyeknek) gondot okozhatnak a nyakon, hónaljban megjelenő, kicsiny nyeles, egyre szaporodó kinövések, amelyek sokszor a nyaklánc alatt jelennek meg, és a mechanikus dörzsölés hatására is szaporodnak. Levételük bőrgyógyász-kozmetológus rendelőben történhet, ahol kis elektromos impulzus segítségével ezek a kinövések eltávolíthatók. Akinek hajlama van ezekre az elváltozásokra, jól teszi, ha félévenként felkeresi a bőrgyógyászát, hogy az időközben kialakultakat távolítsa el. Ezzel megelőzhető a kinövések gyors szaporodása.
Látjuk tehát, hogy bőrünkön számos folt, anyajegy, kinövés keletkezhet. Ezek nagy része hála Istennek ártalmatlan, néhány közülük azonban még az életünket is veszélyeztetheti. Ezért szükséges egy hosszú, forró nyár után bőrünket tüzetesen átvizsgálni. A legkisebb kétely, vélt, vagy valós félelem esetén forduljunk bőrgyógyászhoz!


Szakértőink

dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológusBezár