Az Európai Bizottság a dohányzásról való leszokásra ösztönzi a fiatalokat

2011.09.20. - Írta: Sajtóközlemény

Az Európai Bizottság a dohányzásról való leszokásra ösztönzi a fiatalokat

Budapest, 2011. szeptember 19.: John Dalli, az Európai Bizottság egészségügyi biztosa elindította az „Ex-Smokers Are Unstoppable" (A volt dohányosok megállíthatatlanok) elnevezésű kampány második szakaszát. Elmondása szerint a kampány közösségi oldalain eddig több mint 500.000 látogató jelezte, hogy szimpatizál a kampánnyal.

Az idén júniusban indított „A volt dohányosok megállíthatatlanok” elnevezésű kampány célja, hogy segítse a 25–34 év közötti korosztályt a leszokásban, illetve hogy ne szokjanak rá a dohányzásra. A „Megállíthatatlan” kampány egyedülálló módon a dohányzás nélküli élet pozitív hatásaira összpontosít; ezek közé tartozik a jobb egészségi állapot, a jobb társas kapcsolatok, a több pénz és természetesen a jobb életminőség.
„Nagyon örülök a kampány eddigi fogadtatásának” – mondta Dalli. – „Különösen örömömre szolgál, hogy egész Európából több mint félmillió dohányzó látogatott el a kampány közösségi oldalaira, és hogy három hónap alatt már 20 ezernél is több aktív használója lett a dohányzásról leszoktató interaktív eszközünknek, az iCoach-nak. Az iCoach gyakorlati tippek és tanácsok révén nyújt segítséget a dohányzásról való leszokás egyes szakaszaiban. Ez az első alkalom, hogy egy uniós program gyakorlati segítséget is nyújt.”
„Az EU kiterjedt kutatásokat folytatott legutóbbi kampánya kapcsán" – folytatta Dalli. „A megkérdezettek túlnyomó többségének ( 77%) véleménye szerint hatásos az üzenetünk. Továbbra is úgy alakítjuk ki üzeneteinket, hogy azok meggyőzőek legyenek, megfeleljenek a fiatalok igényeinek, és elérjék a kívánt hatást.”
A kampány második szakaszához tartozik egy az összes EU-tagállamot átfogó reklámkampány, amely a dohányzásról való leszokás előnyeit jeleníti meg. A „Megállíthatatlan” kampány sport-, fogyasztói és egészséggel kapcsolatos rendezvényeken is megjelenik, amelyeken az európai fiatalok közvetlenül találkozhatnak a nekik szóló eszközökkel, tanácsokkal és információkkal. Emellett nagyobb cégekkel olyan partnerkapcsolat kiépítésére is sor kerül, amelynek keretében a munkahelyek is népszerűsítik a dohányzásról való leszokást.
„Magam is néhány éve szoktam le a dohányzásról, így tudom, milyen nehéz tud lenni a leszokás folyamata” – mondta el az egészségügyi biztos. – „Úgy vélem, ezzel az új kampánnyal és az azt támogató eszközzel valódi változásokat tudunk elérni az emberek életében és segíteni tudunk nekik abban, hogy »megállíthatatlanná« váljanak.”
További információkért látogasson el az alábbi honlapra:
www.exsmokers.eu

Az Európai Unió közegészségügyi portálja:
http://ec.europa.eu

Az Európai Bizottság közegészségügyi honlapja:
http://ec.europa.eu/health/tobacco/policy/index_hu.htm


Szakértőink

dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerészBezár