A férfiak korán halnak

A férfiak korán halnak

Szerte Európában rövidebb életkort érnek meg a férfiak a nőknél. Ennek legfőbb oka egy új kutatás eredményei szerint a dohányzás. A dohányzás kétszer annyi férfi életét követeli, mint az alkoholizmus.

Néhány kutató véleménye szerint a férfiak magas halandósága – a nőkéhez viszonyítva – biológiai okokkal magyarázható. Egy nemrégiben közzétett tanulmány adatait elemezve azonban a BBC ennek cáfolatáról ad hírt.

Gerry McCartney kollegáival a brit Egészségkutatási Intézet számára készített tanulmányáról nyilatkozva elmondta: kutatásaik nem egyszerű biológiai háttérről tesznek tanúbizonyságot. A tény az, hogy a férfiak körében jellemző magas halálozási mutatóknak alapvetően társadalmi okai vannak, legfőképpen pedig a dohányzás áll az adatok hátterében.

A kutatók a WHO adatait elemezve úgy találták, hogy a dohányzás kétszer annyi férfi életét követeli, mint az alkohol, illetve hogy a dohányzás a halálesetek megközelítőleg feléért (!) tehető felelőssé. Az sem mellékes megállapítás, hogy míg Ukrajnában és Litvániában évente nyolcszázzal több férfi hal meg, mint nő – százezer főre vetítve –, addig Nagy-Britanniában ez a szám kétszáz.

A tanulmány eredményei arra engednek következtetni, hogy az elkerülhető halálesetek mögött társadalmi okok állnak – jól példázzák ezt például a Litvániában kapott adatok, illetve a máltai eredmény, ahol a férfiak hetvennégy százaléka a dohányzás következményeképpen veszíti életét.

A kutatók szerint a halálozási statisztika változása elsősorban a dohányzási szokások megváltozásával érhető el – konkrétan a dohányzás elhagyásával.

Magyarországon a középkorúak halálozásáért elsősorban a daganatos betegségek tehetők felelőssé, melyek kiváltó oka gyakran a dohányzás. Az idősebbek haláloki statisztikáit a szív-és érrendszeri betegségek vezetik, melyek hátterében szintén gyakran a dohányzás szenvedélye áll.

 

Bezár