Az idősebb nők is vágynak a szexre

2014.03.24. - Írta: DA

Az idősebb nők is vágynak a szexre

A kor előrehaladtával általánosságban egyre csökken a szexuális aktivitás, aminek több oka is van: az állandó partner elvesztése, egészségügyi problémák, illetve a romló életminőség egyaránt közrejátszanak benne. Az azonban meglepő lehet, hogy a nők többsége idősebb korában több szexre vágyik, mint amennyi megadatik neki.

Rengeteg nő marad szexuálisan aktív a menopauza után is, és többségük azt mondja: elégedett a szexuális életével, különösen ha házasságban vagy stabil kapcsolatban élnek. Ugyanakkor még az elégedetlenek több mint fele is arra panaszkodik, hogy túl kevés szexben van része, nem pedig az a gondja, hogy partnere túl sokat akar az ágyban – derült ki egy friss amerikai kutatásból. A felmérésben több mint 27 ezer 50 és 79 év közötti nő vett részt, akiknek életét öt-hét évig követték nyomon a szakemberek: 57 százalékuk több szexre vágyott, mint amennyiben része van a hétköznapokban, és mindössze 8 százalékuk számolt be arról, hogy sokallja partnere vágyait. A felmérés célja eredetileg egyébként az volt, hogy a különböző hormonkezeléses terápiák előnyeit és hátrányait vizsgálják a menopauza után álló nők esetében, ennek során tettek fel az alanyoknak kérdéseket a szexuális életük alakulásáról.

Már eleve azok aránya is folyamatosan magasabb volt a vártnál, akiknek volt része szexuális élményben a kérdésfeltevés előtti egy évben: a házasságban vagy párkapcsolatban élő idősebb nők 70 százaléka igennel válaszolt az ezt firtató érdeklődésre. Mindez természetesen egyre kisebb arányban jellemezte a felső korhatárhoz közelieket, az egyedül élőket, az alacsonyabb jövedelműeket, a magas testtömeg-indexszel rendelkezőket, illetve a különböző szív- és érrendszeri megbetegedésekkel vagy depresszióval küzdőket. Szintén igazi meglepetést jelentett, hogy az ösztrogén hormonpótló terápiában (HRT) részesültek körében nem mutatkozott jelentősen magasabbnak a szexuális aktívak aránya, mint azoknál, akiknél placebo-készítményeket alkalmaztak: vagyis hiába segítik a hasonló kezelések orvosolni az olyan problémákat, mint például a hüvelyszárazság, úgy tűnik, a szexuális életre és a szexuális vágyra önmagában nem gyakorolnak különösebb hatást. Mivel a vizsgált hölgyek jelentős része kapcsolatban élt, alighanem az évek során hozzászoktak, hogy az ágyban is megoldják a problémásabb helyzeteket, és nem változtattak jelentősen szexuális életükön, szokásaikon a klimaxszal felbukkanó nehézségek. A felmérés szerint a hüvelyszárazsággal szembesülő nők szexuális aktivitása egy szemmel sem volt alacsonyabb, mint azoké, akik nem találkoztak hasonló problémákkal. A szakemberek megállapítása szerint e tekintetben a szexuális élet is olyan, mint akármilyen más fizikai aktivitás: amennyiben az ember jó teniszjátékos akar maradni, rendszeresen kell teniszeznie. Ugyanez a szexre is áll.

Vagyis amennyiben kielégítő, rendezett szexuális életre vágyunk, törekedjünk minél gyakoribb együttlétekre!

Hozzászólások

Varga Patrik | 2019-07-27 03:57

Nagyon szivesen älok remdelkezèsükremA nap narj mer ponzyän Minden exträkal
Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár