Élethosszig tartó minőségi szex

- Írta: DA

Élethosszig tartó minőségi szex

Nem könnyű jó színvonalon megtartani a szexuális életet ötven felett, de jó, ha tisztában vagyunk vele, hogy extra erőfeszítések és tudatosság nélkül nem is feltétlenül fog sikerülni a dolog.

Emelkedjünk felül a szexuális vágyak alacsonyabb szintjén!
Ötven fölött az ember esze általában már nem jár folyamatosan a másik nemen, ami néha odáig vezet, hogy a párok életéből idővel teljesen eltűnik a szexualitás. Márpedig ennek nem kell így lennie, hiszen nemcsak a tűz és a szerelem tartható életben örökké, de a vágy is. Egyszerűen csak tenni kell érte.

Kezeljük a menopauza és az andropauza tüneteit!
Ötvenes korban megváltoznak a biológiai tulajdonságaink, átalakul a hormonháztartásunk, testünk eléri azt az állapotot, amikor már tényleg rámondhatjuk: öregszik. A női- és férfiklimax azonban bizonyítottan nem jár a szexuális vágy eltűnésével, legfeljebb csökken az étvágy, és a ritkább alkalmakkor is másképp kell „csinálni”. Eleve mind a férfiak, mind a nők hosszabb, intenzívebb felvezetést igényelnek az aktushoz, mint fiatalabb korukban. A nőknél hüvelyszárazság, a férfiaknál merevedési problémák, esetleg prosztatagondok nehezítik a szexuális életet, amelyeknek a maguk lelki kihatásai is megvannak. És persze nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy a változó kornak eleve nemcsak testi és az ezekkel összefüggő lelki tünetei léteznek: a férfiak esetleges kapuzárási pánikjának negatív következményeit például aligha kell külön részletezni. Mint ahogy azt a sajnálatos tényt sem, hogy számos nő egyszerűen „elhagyja” magát a klimax után, mintha már nem is lenne számukra fontos nőiségük, női mivoltuk. Ugyanakkor jó tudni: számos nő életében a menopauza utáni időszak hozza el az igazi szexuális szabadságot, hiszen nem kell aggódniuk semmi miatt. Más kérdés, mennyire találkozik ez a megközelítés a saját erejükben csalódott, gyakran önértékelési zavarokkal küzdő férfiak hangulatával.

Oldjuk meg a kapcsolati problémákat!
Sok pár kapcsolata jut válságba ebben az életszakaszban: a gyerekek kirepülnek, a szexuális étvágy csökken, és egyébként is úgy ismerik egymást, mint a tenyerüket. Ebben a helyzetben valóban nem mindig könnyű meglátni az okokat, miért érdemes mégis energiát fektetni a kapcsolat új távlataiba – pedig érdemes. A szex ebben is segíthet, hiszen ha az ágyban nincs rendben valami, semmi sincs rendben, ha ellenben a szex jó, az segít tisztázni a problémás területek kérdéseit is.

Nyissunk az új dolgok felé!
A szex az agyban dől el, az agy pedig addig marad jó karban, amíg használjuk. Mindez a szexuális életre is vonatkozik. Ha foglalkozunk a szexszel, tovább élvezhetjük – ha lemondunk róla, tényleg elfelejthetjük. A rendszeres szexuális élet tehát ebben az életszakaszban is kiemelten fontos.

Bezár