Élethosszig tartó minőségi szex

- Írta: DA

Élethosszig tartó minőségi szex

Nem könnyű jó színvonalon megtartani a szexuális életet ötven felett, de jó, ha tisztában vagyunk vele, hogy extra erőfeszítések és tudatosság nélkül nem is feltétlenül fog sikerülni a dolog.

Emelkedjünk felül a szexuális vágyak alacsonyabb szintjén!
Ötven fölött az ember esze általában már nem jár folyamatosan a másik nemen, ami néha odáig vezet, hogy a párok életéből idővel teljesen eltűnik a szexualitás. Márpedig ennek nem kell így lennie, hiszen nemcsak a tűz és a szerelem tartható életben örökké, de a vágy is. Egyszerűen csak tenni kell érte.

Kezeljük a menopauza és az andropauza tüneteit!
Ötvenes korban megváltoznak a biológiai tulajdonságaink, átalakul a hormonháztartásunk, testünk eléri azt az állapotot, amikor már tényleg rámondhatjuk: öregszik. A női- és férfiklimax azonban bizonyítottan nem jár a szexuális vágy eltűnésével, legfeljebb csökken az étvágy, és a ritkább alkalmakkor is másképp kell „csinálni”. Eleve mind a férfiak, mind a nők hosszabb, intenzívebb felvezetést igényelnek az aktushoz, mint fiatalabb korukban. A nőknél hüvelyszárazság, a férfiaknál merevedési problémák, esetleg prosztatagondok nehezítik a szexuális életet, amelyeknek a maguk lelki kihatásai is megvannak. És persze nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy a változó kornak eleve nemcsak testi és az ezekkel összefüggő lelki tünetei léteznek: a férfiak esetleges kapuzárási pánikjának negatív következményeit például aligha kell külön részletezni. Mint ahogy azt a sajnálatos tényt sem, hogy számos nő egyszerűen „elhagyja” magát a klimax után, mintha már nem is lenne számukra fontos nőiségük, női mivoltuk. Ugyanakkor jó tudni: számos nő életében a menopauza utáni időszak hozza el az igazi szexuális szabadságot, hiszen nem kell aggódniuk semmi miatt. Más kérdés, mennyire találkozik ez a megközelítés a saját erejükben csalódott, gyakran önértékelési zavarokkal küzdő férfiak hangulatával.

Oldjuk meg a kapcsolati problémákat!
Sok pár kapcsolata jut válságba ebben az életszakaszban: a gyerekek kirepülnek, a szexuális étvágy csökken, és egyébként is úgy ismerik egymást, mint a tenyerüket. Ebben a helyzetben valóban nem mindig könnyű meglátni az okokat, miért érdemes mégis energiát fektetni a kapcsolat új távlataiba – pedig érdemes. A szex ebben is segíthet, hiszen ha az ágyban nincs rendben valami, semmi sincs rendben, ha ellenben a szex jó, az segít tisztázni a problémás területek kérdéseit is.

Nyissunk az új dolgok felé!
A szex az agyban dől el, az agy pedig addig marad jó karban, amíg használjuk. Mindez a szexuális életre is vonatkozik. Ha foglalkozunk a szexszel, tovább élvezhetjük – ha lemondunk róla, tényleg elfelejthetjük. A rendszeres szexuális élet tehát ebben az életszakaszban is kiemelten fontos.

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár