A vitaminok

Az orvos válaszol

2010.10.25. - Írta: dr. Tulok István, táplálkozástudós

Címkék: vitaminok
A vitaminok

Ha tél, akkor vitamin. Állandóan napirenden lévő téma, sok bizonytalansággal. A szerkesztőségünkbe érkezett levelekből válogattunk, és arra kértük dr. Tulok István táplálkozástudóst, válaszoljon olvasóink kérdéseire.

A tévében és az újságokban állandóan azt látom, olvasom, hogy télen vitamint kell szedni. A hirdetések azt sugallják, hogy menthetetlenül beteg lesz az, aki nem szedi valamelyik jobbnál jobb, komplexebbnél komplexebb tablettát. Kérem válaszoljon arra, mi ebből az igazság? Tényleg megbetegszünk vitamin nélkül?

A vitaminok a táplálék nélkülözhetetlen alkotó elemei. Segítségükkel alakulnak át a táplálék alkotó részei (fehérjék, szénhidrátok, zsírok) a szervezet felépítéséhez és zavartalan működéséhez szükséges anyagokká. Nyáron a vitaminszükséglet zöldségek és gyümölcsök rendszeres fogyasztásával, valamint a napfénnyel biztosítható. Télen a zöldség és gyümölcshiányos táplálkozás, a napfény hiánya, a levegőszennyezés indokolja a rendszeres vitaminpótlást. A vitaminhiányos állapot súlyos betegségek előidézője lehet, pl. vérszegénység (B12-vitamin), csontfejlődési rendellenesség (D-vitamin), idegrendszeri megbetegedések (B-vitaminok stb.). Vitaminpótlásra a komplex vitaminkészítmények alkalmasak.

Hallottam arról, hogy a túlzott vitaminfogyasztás káros mellékhatásokkal jár. Mi számít túlzásnak? Napi egy, két, vagy három tabletta?

Túlzott vitaminfogyasztás elsősorban a zsíroldékony, a szervezetből lassan kiürülő vitaminok (A, D, E, K) esetében lehetséges. Az említett vitaminok szükséges mennyiségét minden esetben az orvos állapítja meg. Vízoldékony vitaminok nagy mennyiségben történő alkalmazása (pl. C-vitamin) is káros következményekkel járhat, pl. vesekárosodás, kőképződés, véralvadási zavarok.
Nem a tabletta mennyisége, hanem vitamintartalma határozza meg a túlzott bevitel mértékét.

Sokféle vitamint és vitaminkészítményt forgalmaznak. Honnan tudjuk meg, hogy közülük melyik a legjobb? Milyen szakorvos tud ebben tanácsot adni?

Vitaminpótlásra legalkalmasabbak a komplex vitaminokat és nyomelemeket tartalmazó készítmények. A vitaminszükséglet mértékét a kezelőorvos állapíthatja meg, ellenkező esetben a túlzott, nem kiegyensúlyozott vitaminellátottság kellemetlen melléktüneteket okozhat.

A rádióban hallottam egy izgalmas műsort az antioxidásonkról. Azt megértettem, hogy a daganatok megelőzésében van jelentőségük, de nem jól értettem, milyen élelmiszerekben fordulnak elő?

Az antioxidánsoknak nemcsak a daganatos megbetegedések megelőzésében van jelentőségük, hanem gyakorlatilag valamennyi krónikus megbetegedés kiegészítő kezelésében is (tüdő, máj, gyomor, bél, érelmeszesedés stb.). Legfontosabb antioxidánsok: A-, C-, E-vitaminok, carotenoidok, flavonidok, szelén. A-vitamint tartalmaz: máj, halmájolaj. Carotenoidokat: sütőtök, sárgarépa, paradicsom, narancs, mandarin. E-vitamint tartalmaz: búzacsíra, dió, mogyoró. Flavonidokat tartalmaz: szeder, málna, fekete szőlő, bodza bogyó, áfonya. Szelént tartalmaz: fokhagyma, vöröshagyma, teljes kiőrlésű gabonafélék, torma, zeller, brokkoli. Nagyon fontos antioxidánsok az omega-3 zsírsavak: északi tengeri halak és olajaik.

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár