B vitaminok

Egészségünk őrei II.

2011.11.02. - Írta: DA

B vitaminok

Az ősz megérkeztével, a tél közeledtével fokozott jelentőséggel bír, hogy minél több vitamint juttassunk a szervezetünkbe, hiszen pótolni kell testünk energiatartalékait, másrészt a vitaminok a kedélyállapotra is jótékony hatást gyakorolnak. Összeállításunk második részében a legismertebb B vitaminokkal foglalkozunk.

B1 vitamin

A B1 vitamin, másnéven tiamin a vízben oldódó vitaminok közé tartozik. Létfontosságú szerepet tölt be a szénhidrátok lebontásában, biztosítva ezzel a szervezet energiaellátását. Alapvető jelentőséggel bír az idegrendszer funkcionálása tekintetében is, de a szív, illetve az izmok megfelelő működéséhez is hozzájárul. Amennyiben hiányt szenvedünk belőle, először fáradékonyság és nehéz koncentráció jelentkeznek, de jelentkezhet kellemetlen, fájó bizsergés és zsibbadás is a végtagokban, elsősorban a lábban. Mindez később szapora szívveréssel, kellemetlen szívtájéki nyomással, szorongással párosul.

A B1 vitamin szerencsére a legtöbb élelmiszerben jelen van: elsősorban a teljes kiőrlésű lisztből készült péktermékek, a zöldségek, a tej, illetve a csirke- és sertéshús tartalmazzák nagy mennyiségben. Utóbbi esetben a főzéssel, sütéssel gyakran csökken az ételek B1 tartalma. A kávé, az alkohol és a dohányzás szintén a vitaminnal szemben hat, vagyis aki hódol e szenvedélyeknek, jobban teszi, ha több B1 vitamint vesz magához.

B2 vitamin

A B2 vitamin, azaz a riboflavin szintén vízben oldódó vitamin, és akárcsak a tiamin, szintén alapvető fontosságú szerepet tölt be a test energiaháztartásában, nélküle az emberi szervezet nem lenne képes normálisan funkcionálni. A sejtek oxigénhez jutásában, a vérképzésben és –lebontásban egyaránt perdöntő jelentőséggel bír. A máj és a szem egészséges működéséhez szintén nélkülözhetetlen, emellett hozzájárul a köröm, a haj, a bőr egészségének biztosításában.

A riboflavin szintén számos táplálékunkban megtalálható: a tejtermékekből, a tojásból, a húsból egyaránt hozzájuthatunk, de az élesztőben is nagy mennyiség akad belőle (ezt viszont magában lehetőleg ne fogyasszuk, ha nem muszáj). Napi két-három pohár tej már biztosítja egy felnőtt ember minimális szükségleteit. Hiánya fáradékonyságot, rossz koncentrációt okoz, de kellemetlen bőrtünetek is jelentkezhetnek miatta. A súlyos B2-hiány egyébként ritka, enyhébb fokozatai nagyivóknál, erős dohányosoknál, ritkábban vegetáriánusoknál jelentkezhetnek.

B6 vitamin

Ez a vízben oldódó vitamin – a piridoxin – a test fehérjeháztartásának működését biztosítja: létfontosságú a fehérjék és aminosavak anyagcseréjében. A húsokban – különösen a belsőségekben – és a halakban különösen nagy mennyiségben található, akárcsak a zöldségekben, gyümölcsökben, de szinte összes élelmiszerünk tartalmazza (a tejtermékek kisebb arányban). Hiánya idegességhez, sőt, hasmenéses, hányásos tünetekhez vezethet, de hosszabb távon akár vérszegénységet is kiválthat.

B9 vitamin

Hétköznapi nevén folsav, amely a sejtek működésében, a növekedésben, az idegrendszeri működésben és a zsírháztartásban egyaránt nélkülözhetetlen a szervezetben. Az agy vagy a vese hibátlan funkcionálásához szintén elengedhetetlen. Adott mennyiségben szervezetünk is képes előállítani, táplálékaink közül pedig elsősorban húsfélékből, tejtermékekből, a gabonafélékből és gyümölcsökből, zöldségekből tehetünk rá szert. Terhes nőknek és stresszes életet élőknek gyakran plusz mennyiség bevitelére van szükségük belőle. Hiánya vérszegénységhez, fáradékonysághoz, emésztési nehézségekhez vezet.

B12 vitamin

A kobalamin a test anyagcsere-folyamataiban játszik kiemelt szerepet, a szénhidrátok, a zsírok és a fehérjék anyagcseréjében egyaránt fontos a jelenléte. Különösen fontos a vörösvérsejtek és az idegszövetek képződése szempontjából. Gyakorlatilag csak állati eredetű táplálékokban található meg: napi egy pohár tejjel bőségesen fedezzük szükségleteinket. Hiánya vészes – és a sápadt bőrszín következtében látványos – vérszegénységet, levertséget, zsibbadt végtagokat okoz.

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár