Éveket az életnek

- Írta: dr. Balogh György, bõrgyógyász

Címkék: bőr fényterápia
Éveket az életnek

Az orvosi kutatások alapján napjainkban már tudjuk, hogy szervezetünk genetikailag 120-130 évre van programozva, felté­telezhetően ennyi a reális élettartam felső határa. Az orvosi kozmetológia és az esztétikai plasztikai sebészet próbál megfelelni ennek a kihívásnak, és kezelési módszerek tömkelegét veti be a fiatalság külsődleges jeleinek megtartása, repro­du­kálása érdekében, nem tévesztve szem elől azt, hogy a páciens általános egészségi állapota behatárolja a mozgásteret.

Amennyiben a bőr állapota rosszabb, de még nincs jelentősen öreges karakterváltozás, akkor következő lehetőségünk az arc lézeres újraformálása. Itt már van gyógyulási idő, mivel a hámot felületesebben vagy mélyebben eltávolítjuk a lézertechnika segítségével. Felületesebb hatást eredményez az erbium-YAG, mélyebbet a széndioxid-lézerkezelés. Ezeknél a módszereknél sebfelület marad vissza, amelynek gyógyulási ideje két hét, de az utókezelések, fényvédelem néhány hónapig is eltarthat. A széndioxid-lézeres arc-újraformálás kifejezetten ránctalanító hőhatása révén.
Fontos kérdés a bőr fiatalos megjelenésének megtartása érdekében a nem kívánt pigmentfoltok eltávolítása.

Már fogamzásgátló szedése vagy terhesség esetén elkezdődhetnek a bajok az arcon, a bajusztájékon, a száj körül. A pigmentációs rendellenességek kezelésére felhasználhatjuk a már korábban nagyenergiájú villanófény technikát és a lézeres beavatkozásokat. Az elért eredmény fenntartásában természetesen a gyógykozmetikai kezeléseknek is nagy szerepe van, a fényvédők otthoni használatával kiegészítve. Az értágulatos arc sem szép látvány, különösen akkor, ha „borvirágos” jelleget ad megjelenésünknek. Sok esetben családi hajlamról van szó, de gyakran veleszületett éranyajegy, vagy rezesbőrűség, cukorbetegség következtében jelenik meg.

A fényterápia itt is új lehetőséget adott a gyógyító orvosok kezébe, szintén hegek, sebek nélkül tudják orvosolni ezt a problémát. Az arcon az IPL módszer, a lábak tágult vénáira, seprűvéna-tágulataira a neodimium-YAG lézer jelenthet megoldást az injekciós módszer mellett. A fényterápiák jellemzője, hogy több alkalommal kell megismételni az orvosi kezelést.
A legújabb orvosi módszerek alkalmazásával ma már tényleg „éveket adhat az életnek”.


Szakértőink

dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáterBezár