Ezer Lámpás Éjszakája

2012.05.25. - Írta: Cultura

Ezer Lámpás Éjszakája

Az eltűnt gyermekek világnapja alkalmából május 25-én idén hat városban rendezik meg idén az Ezer Lámpás Éjszakáját; mintegy 50 énekes, zenész és zenekar vállalta, hogy a kampány mellé áll, és fellépésével támogatja az eltűnt gyerekek felkutatását.

A rendezvény keretében Budapesten, Pécsen, Győrben, Veszprémben, Székesfehérváron és Kecskeméten egész napos családi és gyerekprogramokkal valamint koncertekkel várják az érdeklődőket. A kampány középpontjában a gyermekek veszélyeztetett helyzete és a fiatal lányokat érintő prostitúció áll. Az eltűnt fiatalkorúak között ugyanis jóval több a lány.

Az Ezer Lámpás Éjszakája kampány 2011-ben indult és a tervek szerint minden évben megrendezésre kerül. A cél, hogy ráirányítsák a társadalom figyelmét arra a szomorú tényre, hogy Magyarországon több, mint 10 ezer fiatalkorú eltűnését jelentették be 2010-ben. A kampány az 1979-ben bejegyzett “Eltűnt Gyermekek Világnapjához” kapcsolódva szeretné felhívni a figyelmet a csellengés veszélyeire és a preventív intézkedések fontosságára.
2011. május 25-én közel háromezren mentek el a Városligetbe, ahol a civil szervezetek és a rendőrségi tájékoztatás mellett, jelentős szerepet kaptak azok a családok, akik évek óta keresik eltűnt gyermekeiket. A “lámpások” égbe eresztése mellett ötszáz fő részvételével a család formát imitáló flashmob akció volt a leglátványosabb figyelemfelhívás.

Ezer Lámpás Éjszakája 2012

Hat helyszínen jótékonysági koncertet ad többek között Tóth Vera, Király Viktor, Kökény Attila, Jamie Winchester, a Back II Black zenekar, Szekeres Adrien, Korda György és Balázs Klári.
A művészvilág mellett népszerű tévések is segítik a kampányt. Székesfehérváron és Veszprémben Lipcsei Betta Miss Universe Hungary és Szabó Dóra Miss Earth Hungary lesznek a rendezvény háziasszonyai. Weisz Fanni Pécs arca, Vujity Tvrtkóval együtt vezeti majd a műsort Pécsett. Győrben Szekeres Nóra, Kecskeméten pedig a Megasztárból ismert Giorgio kampányol az ügy mellett. Budapesten Váczi Gergő vállalta a műsorvezetést, ahol a rendezvény ötletadója és főszervezője, Kárász Róbert műsorvezető is jelen lesz.

A civil szervezetek mellett a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) és az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) is a kezdeményezés mellé állt. Csatlakozott a rendezvényhez a Kék Vonal és az Országos Gyermekvédő Liga is. A kampányban a csellengés veszélyeire, hátterére is felhívják a figyelmet. Több millió terméket készítenek majd az eltűnt gyerekek képeivel, köztük ásványvizes palackot, tejes dobozt, iskolatejet, valamint plakátokat. A tavaly elindított Tejes doboz akció segítségével kilenc gyermek került elő.

A kampány élére állt a legnagyobb hazai pénzintézeti hálózat, a TakarékPont és főtámogatóként karolta fel a társadalmi ügyet. Az esemény zárásaként 6000 lámpást engednek fel egyszerre este fél 10-kor az ország hat városában – olvasható a szervezők közleményében.

További információk Ezer Lámpás Éjszakája oldalon érhetők el.

Forrás:www.cultura.hu


Szakértőink

dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvosBezár