Fejfájásaink

2011.08.26. - Írta: dr. Berky Mi­hály, neurológus

Fejfájásaink

A neurológiai osztályokon, szakrendeléseken, kiemelten pedig a fejfájás centrumokban foglalkoznak a fejfájások diagnosztizálásával, kezelésével. A családorvos szerepe meghatározó. Fontos, hogy a fejfájós beteg felkeresse az orvosát, és ne saját maga, barátai, szomszédai tanácsa alapján kezelje magát.

Mig­rén

A lakosság 12%-át érinti. Ha az USA felméréseit Magyarországra vetítjük: a migrén miatt kiesett munkanapok száma 4,3 millió, a csökkent hatékonysággal végzett munka 8,9 millió nap évente.
Jellemzői: rohamokban jelentkezik, egy roham általában 4-72 óráig tart. A szakaszok meghatározott sorrend szerint követik egymást. A bevezető szakasz akár egy nappal is megelőzheti a fejfájást: álmosság, ásítás, szomjúság, nassolás, ingerlékenység jellemzi. Ezt követik a migrénesek 20-25%-ánál: látászavarok, ízlelési-, szaglási élmények, arc-, végtagzsibbadás, beszédzavar, végtaggyengeség. Ezek általában 60 perc alatt megszűnnek, és a fejfájás következik, egy, vagy kétoldali, halántéktáji, görcsös, gyakran kísérő tünetekkel: a fény, a hang zavarja a beteget, hányinger, hányás előfordulhat. Végül az oldódás szaka: fokozatosan megszűnő gyengeség, fáradtság. Alapelv, hogy a migrénes betegnek gyógyszeres kezelésre van szüksége. Fontos a roham kezelése! Ideális az a gyógyszer, illetve gyógyszerkombináció, amely két órán belül leállítja a rohamot. Hatásosak lehetnek a különböző fájdalomcsillapítók önmagukban, vagy hányingercsökkentővel kombinálva, vagy migrén rohamoldók.

Tenziós fej­fá­jás

Jellemző a néhány perctől több napig tartó, abroncsszerű, enyhe, vagy közepesen erős, kétoldali fájdalom, általában kísérő tünet nélkül. Hányinger nem, fény és hangkerülés is ritkán kíséri. Gyakoriság 30%. A fejfájós napok száma miatt fennáll annak a veszélye, hogy a fájdalomcsillapító fogyasztás emelkedik, akár a függőségig. Fontos, hogy a beteg az életmódbeli változásokat betartsa. Hatásos a szorongáscsökkentő, hangulatjavító gyógyszerek kúraszerű szedése.

A legkínzóbb önálló fejfájás: a cluster (halmozott)

Szigorúan féloldali, szaggató fájdalom, orrfolyás, orrdugulás, könnyezéssel járó kötőhártya belövelltség jellemzi. A rohamok halmozottan jelentkeznek, leggyakrabban naponta 2-3 roham, 2-3 hétig, de hosszabb ideig is tarthat. A beteget a fájdalom minden tevékenységében gátolja. Ilyenkor dolgozni és pihenni is képtelen. Kezelésében a fájdalomcsillapítók hatástalanok, a triptánok injekció formájában, valamint tiszta oxigén belégzése a legeredményesebb.

Ismertek még a különleges fejfájásformák

A koponya külső kompressziója következtében fellépő fejfájás, hideg okozta fejfájás, köhögés, fizikai erőlködés, szexuális aktushoz kötött fejfájás. E fejfájásformák jelentkezésekor a tüneti fejfájás lehetősége is felmerül.
Tüneti fejfájásról akkor beszélünk, amikor a háttérben szervi megbetegedés található. Így: láz 63%, nyaki panasz 1%, szemészeti eredetű probléma 3%, anyagcsere betegség 22%, orr-melléküreg betegsége 19%, ér eredetű megbetegedés 1%, központi idegrendszeri megbetegedés (gyulladás, daganat) 0,5%-ban okoz fejfájást. E fejfájások jellege, és egyéb tünetek segítik az orvost a helyes diagnózis felállításában.


Szakértőink

dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológusBezár