Leggyakoribb panaszaink: a fejfájás

2011.09.11. - Írta: dr. Berky Mihály, neurológus

Címkék: fejfájás
Leggyakoribb panaszaink: a fejfájás

A fejfájás a leggyakoribb tíz panasz egyike, amellyel a betegek az orvost felkeresik. A nők 78%-a, a férfiak 65%-a szenved egy évben legalább egy alkalommal fejfájásban. Visszatérő fejfájása van minden negyedik embernek. Az orvosi rendelők forgalmának jelentős részét a fejfájásban szenvedők adják, annak ellenére, hogy a fejfájósok több mint a fele orvost soha nem keres fel, mert a családban van fejfájós, aki panaszaira a recept nélkül kapható fájdalomcsillapítókat használja, és mert tudja, ez nem életet veszélyeztető panasz, az élettartamot nem, csak az életminőséget befolyásolja. Ugyanakkor a fejfájás jelentkezése, gyakoriságának, súlyosságának fokozódása, a fájdalom és kísérő tünetei mellett szorongást, aggodalmat okoz a betegnek, a legsúlyosabb betegségeket juttatja eszébe.

A testi panaszok mellett, megjelennek a lelki panaszok is, hogy fokozzák a szenvedést, gyötörjék a beteget, elvonva családjától, munkájától. Attól függően, hogy a fejfájás a szervezet megbetegedésének egyik tünete, megkülönböztetünk másodlagos vagy tüneti fejfájásokat, illetve, ha a fejfájás hátterében a fejfájáson kívül egyéb betegség nem található, elsődleges vagy önálló fejfájás betegségeket. A fejfájások diagnózisának az egyik legfontosabb kérdése e két csoport megkülönböztetése. Míg az önálló fejfájások a jellegzetes klinikai lefolyás alapján már diagnosztizálhatók, műszeres vizsgálatra ritkán kerül sor, addig a másodlagos fejfájásoknál, az alapbetegség megállapítása elengedhetetlen. A fejfájásnál a szenvedô mindig a legsúlyosabb betegségekre gondol: agydaganat, agyi keringészavar, nagyon ritkán jut eszébe, hogy talán a rendszertelen étkezés, a reggeli elhagyása a bűnös. Jelentős statisztikák mintegy 19%-ra becsülik az éhezést, a szinte folyamatos, divatos fogyókúrát a fejfájás előidézésében. De sorolhatnánk tovább. Lehet az ok a rendszertelen alvás, öngyötrő életmód, dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás is.

Ha a fejfájás jelentkezik, mindenképpen orvosi vizsgálat javasolt. Célszerű, ha a fejfájós beteg felkészül azokra a kérdésekre, amelyek az orvost segítik a helyes diagnózis felállításában. Így: mely életkorban jelentkezett először a fejfájás, a családban hasonló lefolyású, vagy más jellegű fejfájás elôfordul(t)-e? A fejfájás jelentkezésének ideje: napközben, munka után, éjszaka? A fejfájás idôtartama: néhány óra, nap, folyamatosan hosszabb ideig? A fájdalom helye: egyoldali, kétoldali, egy fejfájás alatt van-e oldalváltás, fejfájás alatti terjedése, gyakorisága? A fejfájások közti szünet, fejfájás hirtelen lép-e fel, maximális erősséggel indul, vagy órák alatt alakul ki? Fájdalmat fokozó, illetve enyhítô tényezők, a fejfájás jellege: görcsös, feszítő, tompa fájdalom? Kapcsolata más panaszokkal: fény, hang, szag kerülése, hányinger? Egyéb megbetegedés, gyógyszerszedés? Havi fejfájós napok száma, ezek csoportokban, vagy elkülönülve jelentkeznek? A pontos diagnózishoz, gyógykezeléshez közelebb visz a fejfájás napló vezetése, amelybôl kiderül a fejfájás gyakorisága, erőssége, az elfogyasztott fájdalomcsillapítók mennyisége.

Az orvos miután megvizsgálja a beteget, a panaszok és a klinikai tünetek alapján nagy biztonsággal képes eldönteni, hogy elsődleges, vagy másodlagos, tehát tüneti fejfájásról van-e szó. Ezt követően meghatározza a teendőket: további vizsgálatot végeztet-e, szakvizsgálatot kér-e, vagy elkezdi a gyógykezelést.


Szakértőink

Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyászBezár