Gócbetegségről

2011.09.17. - Írta: dr. Tóth Bagi Zoltán, fogorvos

Címkék: fog góc
Gócbetegségről

Amikor a szervezetben valamely területen – beleértve a fogakat is – panaszokat nem mindig okozó, krónikus gyulladás alakul ki ezt gócnak nevezzük. Ilyenkor a szervezetünk mintegy megtűri, tokba zárja a kórokozókkal zsúfolt területet, a baktériumok azonban innen folyamatosan bekerülnek a keringésbe, és úgynevezett gócbetegségeket okozhatnak.

Általában testünk valamilyen gyenge pontja, leggyakrabban az ízületek, a szív és a vese az érintettek, de gyakran találkozunk kötőhártya-gyulladással, és különböző bőrgyógyászati kórképekkel is. Ezeken a helyeken a mikroorganizmusok megtelepednek, szaporodnak, és sokszor súlyos másodlagos betegségeket okoznak, amelyek tünetei miatt fordul a beteg orvosához.

Mely fogak „gócosak”?

Minden elhalt, sikertelenül gyökérkezelt fogat, az állcsontban visszamaradt gyulladásos csonttal körülvett foggyökeret, cisztát gócnak tartunk. Fontos tudni, hogy élő fog „csendben”, tünetek, panaszok nélkül is elhalhat, ritkán töméstől, vagy akár csiszolástól is. A vitalitás ellenőrzése ezért az egyik alapvizsgálat. Kötelező fogröntgen készítése is. Fogágy-gyulladásban, az elhanyagolt fogak körül, a szájban keletkező mély tasakokban is gócbetegséget okozó baktériumok tömege található. A minőségileg rossz fogmosás nemcsak fogszuvasodást idéz elő, de a dentális plakk és a fogkövek lerakódása révén a fogágy-betegség okozója is. A fogmosás elsősorban minőségi, nem pedig mennyiségi kell, hogy legyen. Ezért hangsúlyozottan fontos a rendszeres fogászati, dentalhigiénés ellenőrzés. Az észrevétlenül lerakódó fogkövek a fogakat tartó csontot elpusztítják, elkésett eltávolításuk esetén a csont már nem nő vissza, a fog körül tasak, zseb keletkezik. Minél mélyebb ez a zseb, annál nehezebb tisztán tartani a már megszokott fogtisztítási módszerekkel.

Ínygyulladás és fogágy-betegség esetén már rágáskor és a fogmosás során is szóródnak a baktériumok, amely a magas rizikócsoportba tartozó egyéneknél, tehát a műbillentyűt viselőknél és szívizomgyulladáson átesetteknél életveszélyes állapottal járhat. 40%-os fogágypuszulás esetén kiugróan megemelkedik az agyvérzés, valamint az iszkémiás szívbetegség gyakorisága. A fogágy-betegség és az érelmeszesedés kapcsolata is igazolt. A csontpusztulással járó fogágy-betegség kialakulásában a rossz szájhigiéne mellett rizikó tényezők is szerepelnek: dohányzás, stressz, immunhiány-betegség, öröklődés.


Szakértőink

dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyászBezár