Kedves Érdeklődő!
Mindaz, amit leírt a fogyókúrával kapcsolatosan teljesen szokványos tünet-együttes, azt is mondhatnám, velejárója a fogyókúrának.
A felfúvódást a fokozott zöldség- és gyümölcs-fogyasztás okozza. A növényi élelmek sok rostot tartalmaznak, amiket a szervezet nehezen emészt, éppen ezért alkalmasak fogyókúra esetén, hiszen teltség érzetet, alkalmanként felfúvódást okoznak. A gyakori székelési ingert a felfúvódást (is) okozó gázok távozása, illetve maga a gáz távozása (is) okozza. A székelés hiányát pedig a bevitt csökkentett mennyiségű élelmiszer okozza. A fogyókúra kezdetén a szervezet megpróbál "spórolni", azaz kevesebb -bevitt- élelmiszerből létezni, szaknyelven szólva a szervezet csökkenti az alapanyagcserét, szinte teljes mértékben feldolgozza a bevitt táplálékot, szinte nincs is esély széklet kialakulására. A fogyókúra előre haladtával a szervezet "hozzá szokik" a csökkent mennyiségű táplálékhoz, és feláll egy új egyensúly, azaz a korábbinak megfelelő székelés szokások visszatérnek. Javaslom, hogy legyen türelemmel, várja meg az új egyensúly felálltát, hogy sikeres lehessen a fogyókúrája.
Üdvözlettel.
Dr. Sánta Zsuzsa