Génhiba is okozhat mellrákot

Génhiba is okozhat mellrákot

Tudományos szakértők azonosítottak egy géntípust, amely felelős a mellrák egy igen agresszív fajtájáért. A felfedezés alapköve lehet egy új rákgyógyszer kifejlesztésének – írja a BBC Health. A specifikus – egyébként a sejtek normális működését szabályozó – gén túlműködése az összes mellrákok közel 10 százalékáért lehet felelős.

Az úgynevezett onkogén alapjáraton a normál sejtosztódásban játszik szerepet, azonban túlműködése egyes nőknél agresszív, igen gyakran halálos kimenetelű mellrákot okoz.

A már évek óta folyó kutatások alapján született felfedezés jelentősége legfőképpen abban áll, hogy a mellrák ezen agresszív típusát kiváltó gén azonosításával a rákkezelés során speciális, célzott terápiára nyílhat lehetősége az onkológusoknak. Az újfajta kezelés/gyógyszer kifejlesztésére pedig azért van szükség, mert a mellrák ezen súlyos típusa a hagyományos rákkezelésekre nem, vagy alig reagál.

A Semmelweis Orvostudományi Egyetem adatai szerint hazánkban minden hetedik nő betegszik meg mellrákban valamikor az élete folyamán, és sajnos, az esetek közel negyven százalékában a tumor, amikor felismerésre kerül, már előrehaladott állapotban van – ez pedig mint a kezelés eredményességét, mint pedig a túlélési esélyeit is rontja.

Az új felfedezés tehát nagy előrelépést jelenthet az agresszív formájú mellrák gyógyításában, azonban, még ha az új terápiás eljárás hamarosan elérhetővé is válik, a fő alapelvek nem változnak; a mell rendszeres önvizsgálata (vagy nőorvossal való ellenőriztetése) és a mellrákszűréseken való részvétel továbbra is ugyanolyan fontosak maradnak – hiszen a gyógyulás esélye bármely ráktípus esetén annál nagyobb, minél korábbi stádiumában kerül a betegség felismerésre.
 


Szakértőink

dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológusBezár