Hogyan csökkentsük a rák kialakulásának kockázatát?

- Írta: Veress Pálma

Címkék: rák
Hogyan csökkentsük a rák kialakulásának kockázatát?

Mit tehetünk, hogy a rákbetegségek felett győzzünk? A rák legyőzése nem csak orvosi feladat! Fel kell ismernünk saját felelősségünket egészségünk megőrzésében és a rákos betegségek megelőzésében!
A cél az, hogy a daganatok lehetőség szerint ki se alakuljanak. Ehhez azokat a tényezőket kell jobban megismernünk és kiküszöbölnünk, amelyek fokozzák a rák kialakulásának kockázatát.
 

Az Európai Közösség Rákellenes 10 parancsolata!

  1. Ne dohányozzon!
  2. Alkoholos italokat, bort és sört is csak mértékkel fogyasszon!
  3. Óvakodjon a túlzott napozástól!
  4. Tartsa be munkahelyén a munkavédelmi előírásokat!
  5. Egyen sok friss gyümölcsöt, zöldségfélét és rostban gazdag ételt!
  6. Óvakodjon az elhízástól! Kerülje a zsíros ételeket!
  7. Forduljon orvoshoz, ha valahol csomót tapint, ha észreveszi, hogy régi anyajegye megváltozott, vagy rendellenes vérzést tapasztal!
  8. Forduljon orvoshoz, ha valamilyen elhúzódó problémát észlel, mint amilyen a hosszan tartó köhögés vagy rekedtség, bélműködési szokások megváltozása vagy váratlan testsúlyveszteség!
  9. Rendszeresen – legalább háromévente – járjon méhnyakszűrésre!
  10. Végezzen rendszeresen emlővizsgálatot, és ha hívják, menjen el a mammográfiás vizsgálatra (45-65 év között kétévente)

Életmódunk jelentősen befolyásolja a rák kialakulásának kockázatát. Mire figyeljünk leginkább?


Testmozgás

A rendszeres testmozgás segít az ideális testtömeg elérésében/megtartásában, valamint jótékony hatású egyes betegségek megelőzésében. Legalább 30 perc közepes intenzitású testmozgás (pl. tempós séta) Ajánlott a hét legalább 5 napján.

A rendszeres testmozgás jótékony hatásai:

  • Segíti az ideális testtömeg fenntartását.
  • Támogatja az egészséges csontok, izmok és ízületek kialakulását/fenntartását.
  • Csökkenti a magas vérnyomás és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
  • Elősegíti a fizikai és a szellemi jólétet.
  • Csökkenti a szívbetegség miatti halálozás valószínűségét.
  • Csökkenti a bármilyen okból bekövetkező idő előtti halálozás kockázatát.
  • Csökkentheti a méh- és az emlőrák, a vastagbél- és a veserák, valamint további ráktípusok kialakulásának kockázatát!

A különféle mozgásformák energiafelhasználása változó:

  • Sétálás, mérsékelt tempójú kerékpározás: 240-300 kcal/óra
  • Páros tenisz, tempós gyaloglás, görkorcsolyázás: 300-420 kcal/óra
  • Kocogás, közepes tempójú kerékpározás, egyes tenisz, síelés: 420-600 kcal/óra
  • Futás, aerobik, intenzív kerékpározás: 600 vagy több kcal/óra


Táplálkozás

A táplálék helyes kiválasztásával az összes daganatos betegség mintegy harmadának kialakulása megelőzhető! A helyes táplálkozási szokások kialakítása nem megy egyik napról a másikra. Szánjon időt ételei elkészítésére, fogyasszon minél több friss zöldséget és gyümölcsöt, sok rostot tartalmazó ételt és kerülje a zsíros ételeket!

Milyen ételeket fogyasszunk?

  • Válasszon alacsony zsírtartalmú húst, tejet, tejterméket!
  • Zsírban sütés helyett pároljon, grillezzen, használjon alufóliát, teflonedényt!
  • Fogyasszon teljes őrlésű gabonából készült, rostban gazdag pékárut, tésztafélét!
  • Fedezze fel újra a főzelékféléket és naponta többször fogyasszon gyümölcsöt, zöldséget!
  • Csökkentse a cukor- és só fogyasztást!
  • Kerülje a mértéktelen italozást!
  • Egyen naponta 4-5 alkalommal, kevesebbet és lehetőleg mindig azonos időben!
  • Fogyasszon alacsony glikémiás indexű* ételeket)!

 

A napi energiaszükséglet kiszámolása:

A nyugalmi energia igény (700-900kcal) + fizikai aktivitás mértéke szerinti energiaigény (1,2es szorzó: ülőmunka, 1,4-os szorzó: közepesen aktív életmód).

Férfiaknál: (900 + 10-szer a testsúly (kg) x 1,2-1,4. Pl. 80 kg-os férfinál (900 + 80 x 10) x 1,2-1,4 = 2040-2380 kcal/nap

Nőknél: (700 + 7-szer a testsúly (kg) x 1,2-1,4. Pl. 60 kg-os nőnél (700 + 7 x 60) x 1,2-,14 = 1344-1568 kcal/nap

*Glikémiás index: Azt mutatja meg, hogy az adott élelmiszerben lévő szénhidrát milyen gyorsan és milyen mértékben emeli a vércukorszintet. A kedvezőtlen hatásokért a magas glikémiás indexű táplálékok a felelősek.


Elhízás

Az elhízás számos daganat (emlő-, méhtest-, vese-, epehólyag-, nyelőcső- és vastagbélrák) kialakulásának egyik kockázati tényezője. Emellett növeli a koszorúér-betegség, a magas vérnyomás-betegség és az agyi érkatasztrófák kialakulásának veszélyét. Az elhízott embereknél jóval gyakrabban alakul ki anyagcserezavar, 2-es típusú (úgynevezett időskori) cukorbetegség vagy metabolikus szindróma.

Az elhízás oka sokszor a rossz családi szokások átvétele.
Ha túlsúlyos, napi kalóriabevitele ne haladja meg az 1200 kcal-t (nők), ill. 1500 kcal-t (férfiak)!
Este 6 után már ne egyen! Ezzel a módszerrel heti 0,5 kg-ot, havi 2 kg-ot, fél év alatt 12 kg-ot veszíthet a súlyából!


Dohányzás

A tüdőrákos esetek 90)-áért a dohányzás a felelős, ami legalább további 10 ráktípus kialakulásában is szerepet játszik.

  • A dohányfüst több mint 60, igazoltan rákkeltő anyagot tartalmaz.
  • A passzív dohányzás is tüdőrákot okozhat!
  • A „light” cigaretták sem csökkentik a tüdőrák kialakulásának kockázatát, hiszen nem a nikotin, hanem az egyéb rákkeltő enyagok okozzák a rákot!
  • A dohányzás a szív- és érrendszeri katasztrófák (infarktus, szélütés, trombózis) kialakulásához is nagyban hozzájárul.


Bőrvédelem

Bőrrákot leggyakrabban a helytelen és mértéktelen napozás okoz!

  • Védje magát a napégés ellen!
  • A déli órákat (11-15 óra között) töltse árnyékban!
  • Legalább 15-ös faktorszámú naptejet használjon!
  • A szolárium mértéktelen használata bizonyosan gyorsítja a bőr öregedését, újabb megfigyelések szerint a bőrrák kockázatát a szoláriumokban használt UVA sugárzás is növeli.

 

Milyen anyajegy-elváltozásoknál forduljon orvoshoz?

  • Új anyajegy megjelenése
  • Az anyajegy alakjának, színének, szegélyének megváltozása 8megnagyobbodása, sötétebbé válás, a körvonalának szabálytalanná válása),
  • Az anyajegy vérzik, váladékozik, hámlik vagy viszket.



 


Szakértőink

dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus



Bezár