Gyógyító fény

- Írta: dr. Csellár Zsuzsanna, bõrgyógyász

Gyógyító fény

Az akne betegség a faggyúmirigyek kivezető csöveinek elzáródása, a mirigyek megnagyob­bo­dása, felrepedése, gyulladása következtében alakul ki. Az elzáródás hatására a bőr felszínén élő Proprionibacterium acnes a levegő hiánya és a gazdag tápanyag miatt elszaporodik a szőrtüszőben. Ezek a baktériumok olyan kémiai anyagokat és enzimeket termelnek, amelyek gyulladást okozhatnak.

Az akne típusai

Bőrgyógyászati szempontból az akne három fokozatát különböztetjük meg.

  • Az első fokozatban a mitesszerek szaporodnak fel, amelyek nyitottak vagy zártak lehetnek, a gyulladásos tünetek mérsékeltek, elsősorban az arcon észlelhetőek.
  • A közepesen súlyos esetekben a mitesszerek mellett sok gyulladásos csomócska látható, esetleg néhány mélyebb gennyesedő, puha, rugalmas csomó is megjelenik. A gyulladás mélysége miatt hegképződés észlelhető, nyomtalan gyógyulásra nem számíthatunk.
  • A legsúlyosabb fokozatban számos nagyméretű gennyes ciszta, tályog észlelhető, amely a folyamat mélysége miatt erősen behúzódó hegekkel gyógyul.

A fény hatása

Régi tapasztalat, hogy a betegség a napozás hatására sok esetben javul, csökken a gyulladásos pattanások száma. A fény hatásmechanizmusát vizsgálva jutottak el a kutatók a Proprionibaktériumhoz. A baktérium porfirint termel, amely rendkívül fényérzékeny, és ezért nagyon jól reagál a látható kék fény egy meghatározott szűk tartományára. A fény hatására olyan kémiai reakció jön létre, ami megöli a Propionibaktériumot. A pusztulás a baktériumok 90%-kát érinti a bőrben. A nagyintenzitású kezelés esetén a baktériumok pusztulása gyorsabb lesz, mint a szaporodásuk, ezáltal kipusztulnak.

Az új eljárás

Ezen vizsgálatok alapján jött létre egy új természetes, hatékony, gyógyszermentes terápia, amelyet Acne PhotoClearing-nek (APC) neveztek el. A mesterséges fényforrás egy speciális metál halide lámpa, amely 407-420 nm hullámhosszúságú kék fényt bocsát ki. A fény mélyen behatol a bőr szöveteibe, hogy biztonságosan és hatékonyan megsemmisítse a Proprionibaktériumot. A fénysugár csak a baktériumra fejti ki a hatását anélkül, hogy a környező szöveteket károsítaná.
Az Acne PhotoClearing kezelések alatt a pácienst egy kényelmes kezelőágyon 10-15 percig kezeljük a nagyintenzitású fénysugárral. A terápia 8 kezelésből áll. Három hónapig még szükség lehet havi egy-egy fenntartó kezelésére. A terápia hatása tipikusan 3-8 hónapig tarthat, ezután meg kell ismételnünk az APC kezelést a panaszmentes állapot fenntartásához. A terápiával a bőrszín bármely árnyalata és a test bármely részét kezelhető.

Mit remélhetünk?

Általában két-három kezelés után már nagyfokú javulás észlelhető. A javulás hiánya azt mutatja, hogy nem a Proprionibaktérium felelős elsősorban az akne kialakulásáért, és nem biztos, hogy a további kezelések eredményesek lehetnek.
A kezelések fájdalommentesek. A hagyományos kezelések időtartama 4-6 hónap, komoly mellékhatásokkal járhatnak, mint például: bőrirritációk, száj-, orr-, a bőr- és a szemek szárazsága, fényérzékenység. Az APC terápia gyors és nincs semmilyen káros mellékhatása. A legnagyobb előnye, hogy a tartós antibiotikum alkalmazását szinte feleslegessé teszi.
Az Acne PhotoClearing egy új természetes, gyógyszermentes terápia az akne kezelésére, de nem csodaszer. Nem tudja megszüntetni a cisztákat, nem csökkenti a látható pórusok méretét, és nem szünteti meg a bőr zsírosságát sem.
Az aknés betegség kombinált kezelést igényel, amely a bőrgyógyász, a kozmetikus és a beteg összehangolt együttműködése esetén hozhatja meg a kívánt eredményt. 

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár