Az első napsugarak

- Írta: dr. Molnár László, bõrgyógyász

Az első napsugarak

Megjött a tavasz. Ezt jelezték a megszólaló énekes madarak a kerti öreg diófa ágai között. A természet, és ennek szerves része, az ember készül a hosszú tél utáni újjászületésre, a ragyogásra, az éltető meleg napsugárra. Hosszú, hideg, sötét napokon vagyunk túl. Szervezetünk kiürült vitaminraktárakkal, kifehéredett, száraz bőrrel várja a megváltó tavasz sugarait. Bőrünket, mint a külvilággal legjobban érintkező szervünket is fel kell készítenünk az új évszak fogadására.

A tél végére bőrünk rugalmassága csökken, petyhüdtebbé, szárazabbá válik, a hidegben nehezen ürül a faggyú, ezért szárazabb a bőrünk, és megszaporodik a pórusokat kitöltő, betokolódott mitesszerek száma is. Ezt a hatást csak fokozza a fűtés levegőt szárító hatása. Emiatt bőrünk jobban ki van téve – mivel a védő zsírköpenyét részben elvesztette – a baktériumok, a gombák támadásának.
A bőrgyógyászati rendelőkben ilyenkor megnő azon betegek száma, akik különböző bőrfertőzésekben szenvednek. A tavaszi gyakoribb vírusinfekciók utáni bőrkiütések száma is megszaporodik.
Próbáljuk meg helyre állítani bőrünk védőrétegét. Használjunk gyakrabban bőrtápláló, hidratáló készítményeket.
A tisztálkodásnál kerüljük az intenzív, bőrszárító samponok használatát. Ilyenkor célszerű gyakrabban felkeresni a kozmetikusunkat, aki megfelelő módszerekkel, felpezsdíti arcunk vérellátását, visszaadja annak rugalmasságát, puhaságát.

Vitamindús táplálkozás

A bőrgyógyász a kozmetikus segítségével veszi fel a harcot a tavaszra súlyosbodó, a tél végére romló aknés (pattanásos) bőrelváltozások ellen. A kiszáradt, kifehéredett, fényszegény bőrön a kiürült vitaminraktárak következtében is (különösen a „B”-vitamin csoport a fontos) megszaporodnak a pattanások.
Ilyenkor fogyasszunk több vitamindús ételt, esetleg vitamin tartalmú tablettákat, és távolítsuk el gyakrabban a pórusokat eltömő faggyúcsapokat, a mitesszereket. Nagyon jó hatású lehet az arctisztítás után a mértékletesen (heti egyszer) igénybe vett mesterséges fényforrás használata (szolárium).

Napallergia

Fontos, hogy megfelelően védekezzünk a tavasszal ugrásszerűen megerősödő UV sugárzás káros hatásai ellen. Gyakran tapasztaljuk azokon a betegeinken, akik átmenet nélkül, hirtelen kezdik el élvezni az ibolyán túli sugarakban igen gazdag tavaszi napsütést, hogy bőrüket (leginkább a fénynek kitett helyeken) apró, gyulladt, viszkető, kiütések borítják. Ennek oka a köznyelvben „napallergiának” nevezett napfény exanthema. Ilyenkor forduljunk szakorvoshoz, aki megfelelő gyulladáscsökkentő krémekkel, és a napozás eltiltásával gyógyítja az elváltozást. Ez nem keverendő össze a napégéssel, amely a pigmentáció növekedésével később kivédhető.

Fénykúra

A fény exanthemában szenvedő beteg egész nyáron szenved a kiütésektől, amelyek azonnal megjelennek a naphatás után. Megelőzhetjük ezeket a kellemetlen bőrtüneteket, ha igen lassan, megfelelő magas faktorú fényvvédő készítményekkel, mintegy hozzászoktatjuk bőrünket a napsugarak elviseléséhez.
Sajnos, sok esetben ez sem elegendő. Ilyenkor forduljunk olyan bőrgyógyászhoz, akinek megfelelő UVB fényforrás áll rendelkezésére. Ez a fénykúra belopja a szervezetbe a fény elviselését, és ezzel megelőzi a későbbi fény exanthema kifejlődését.
Ne várjuk tehát tétlenül a tavaszt, gondoljunk bőrünkre, előzzük meg a bőrfertőzések kialakulását, védekezzünk a tavaszi erős naphatás ellen, töltsük fel kiürült vitamin raktárainkat, sportoljunk többet a szabad levegőn.
Amennyiben ennek ellenére rendellenességet tapasztalunk magunkon, forduljunk idejében háziorvoshoz, vagy bőrgyógyász szakorvoshoz. 


Szakértőink

dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvosBezár