A pattanásról

- Írta: betegvagyok.hu

Címkék: bőr pattanás
A pattanásról

Van néhány olyan kozmetikai probléma, amely bánatot okoz nőnek, férfinak egyaránt. Számos kisebb, vagy nagyobb kellemetlen jelenség létezik, egyik közülük a hangzatos nevű akne vulgárisz, a közönséges pattanás. Noha megkeserítheti napjainkat, szó sincs arról, hogy le kellene tenni a fegyvert. A modern bőrgyógyászatban és kozmetikában egy sor új lehetőség, ígéretes gyógymód kínálkozik.

Így is nevezik: crux medicorum, vagyis az orvostudomány keresztje. A köznyelv egyszerűen csak pattanásosságnak mondja, s annyi talán köztudott, hogy sohasem szabad szakszerűtlenül és felületesen kezelni. Az akne vulgárisz serdülőkorban a leggyakoribb, mégpedig az arcon, a mellen, a háton. Az akne másik formája a rozácea, ez középkorúaknál jelentkezik, elmosódó bőrvörösséggel az arcon, az állon és a homlokon, kísérhetik csomósodások és gennytüszők.

Az akne vulgárisz kezelését illetően az orvostudomány sokáig sötétben tapogatózott. Ma már tudjuk, hogy az anyagcsere és a hormonháztartás rendellenességei válthatják ki. A bőr alatti mirigyek túl sok faggyút és izzadtságot termelnek. Ugyanakkor a hormonok a pórusok összeszűkülését idézik elő, így a faggyú felgyülemlik. A faggyúcseppek eltömik a pórusokat, a kivezető nyílások elszarusodnak és így jelennek meg a fekete pontok: a mitesszerek. Rajtuk előszeretettel telepszenek meg a különféle baktériumok, s mivel a bőr nem eléggé ellenállóképes, gyulladás keletkezik: akne.

A pattanást sohasem szabad piszkálni, kapargatni. Helytelen jól bevált „háziszerrel” kísérletezni, a panasszal bőrgyógyászhoz kell fordulni, aki gyógyszert javasol.
A bőr tisztítása és ápolása mellett egészséges étrenddel is segíthetjük a gyógyulást. Ha helytelenül táplálkozunk, a bőr fagygyú összetétele megváltozik, sűrűbbé válik, és eltömi a pórusokat. Ezért kerüljük a zsíros húsokat, kolbászféléket, erős fűszereket, kompót-, és tortaféléket, ártalmas a szesz, a kávé, a nikotin, a csokoládé. Ezzel szemben javasoljuk: a joghurtot, a sovány túrót, a rizst, a gyümölcsöket és a salátákat, a teljesőrlésű kenyeret, mézet, a főtt halat, valamint a különféle gyógynövényteákat.
A diéta persze sokkal jobban fog ízleni, ha az egész család csatlakozik. Még az is, akit bársonyos bőrrel áldott meg a jószívű természet.


Szakértőink

Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológusBezár