Három-négy órával lefekvés előtt már ne együnk

2011.09.22. - Írta: DA

Három-négy órával lefekvés előtt már ne együnk

A legtöbben hallottuk már azt a jótanácsot, hogy közvetlenül lefekvés előtt lehetőleg ne együnk, aki pedig kellemetlen gyomorégéssel küzd éjszaka, az alighanem többször meg is fogadta már, hogy ennek szellemében jár el. Ez a helyes: szakemberek szerint három-négy órával lefekvés előtt tanácsos utoljára enni.

Adódik a kérdés: vajon mindez tényleg megoldja a problémát? Habár a „vacsorázz, mint egy koldus” sok évszázados népi bölcsességi, a szakemberek csak az utóbbi időszakban kezdték el vizsgálni tudományos szempontból a témát. Az amerikai Gasztroenterológiai Szemlében publikált friss tanulmány is ezt támasztja alá: a kutatók 350 embert vizsgáltak meg abból a szempontból, hogy a késő esti evés járt-e náluk gyomorégési problémákkal, kellemetlen hascsikarással vagy egyéb hasonló tünetekkel. Miután összevetették a kérdőívek adatait az alanyok dohányzási szokásaival, testtömeg-indexével és egyéb olyan tényezőkkel, amelyek kimutatható összefüggésben vannak.a gyomorégéssel, azt állapították meg: akik a lefekvés előtti három órán belül fogyasztották el vacsorájukat, azoknál hétszer nagyobb eséllyel jelentkezett a gond, mint az ennél korábban étkezőknél.

Egy másik aktuális vizsgálat fókuszában már konkrétan a gyomorsav szintje állt két eltérő éjszakán mintegy harminc refluxos betegnél. Az egyik este a betegek vacsora után két órával tértek nyugovóra, a másik napon azonban nagyon korán ejtették meg a nap utolsó étkezését: mintegy hat órával a lefekvést megelőzően. Az eredmények egyértelműek voltak: a késői vacsora esetében a gyomorsav szintje jelentősen magasabb volt, mint a korai étkezésnél.

És hogy miért pont a szóban forgó három-négy óra jelenti a határt? Ennek az az oka, hogy nagyjából ennyi idő alatt szívódik fel a táplálék a gyomorban. Krónikus gyomorégés esetében a gyomorsav felszivárog a nyelőcsőig. Ha vízszintes helyzetbe kerülünk az említett kritikus időhatáron belül, a testhelyzet miatt a sav eleve nagyobb eséllyel kerül a nyelőcsőbe, mivel a gravitáció nem abba az irányba hat, hogy a gyomorban maradjon.

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár