Hasi ultrahang értékelés

Az orvos válaszol

2011.01.18. - Írta: Dr. Sáry Gyula (belgyógyász)

Hasi ultrahang értékelés

Tisztelt Doktor Úr!

Szeretném megkérni, hogy a hasi ultrahang eredményemet megnézze.

Hepar: nem nagyobb homogén echoszerkezetű. Az intrahepatikus epeutak nem tágabbak.
Cholecysta: normális nagyságú, a fal enyhén szélesebb, fokozottabban reflektál, de a lumenben kő nem látható. A ductus choledochus nem tágabb.
Pancreas: nem szélesebb homogén szerkezetű.
Ren: szabályos alakúak, nagyságúak, szerkezetűek. Üregrendszeri tágulat, kőreflexió nem észlelhető. mellékvesék régiója szabályos.
Lien: szabályos nagyságú szerkezetű. A kismedencében kórós képlet nem azonosítható. Az aorta látóterébe került szakasza nem tágabb. A vizsgált régióban megnagyobbodott nyirokcsomó vagy megvastagodott bélszakasz nem látható.

Vélemény: cholecystitis chr.

Sajnos idő hiányában a főorvosnővel nem tudtam beszélni. Ezt a vizsgálatot megelőzte egy hét eleji epegörcs roham. Nagy valószínűséggel egy pohár mézes sárgadinnye szörp válhatta ki, az én véleményem szerint. Körülbelül 2-3 éve begyulladt az epehólyagom, akkor gyógyszert kaptam rá.
Kérdésem a következő: Ez a lelet indokolja az epehólyag eltávolítását? Továbbá mivel tudom megelőzni az epe gyógyulását? Annyit mondott a másik doktornő, hogy szigorú diéta.

Köszönöm a válaszát!
Tisztelettel:
Horváthné Móni
 

Kedves Mónika!

A hasi szervek részletes vizsgálata majdnem teljesen negatív. A vizsgáló nagy felbontású, megbízható készülék, mert az epehólyag falának megvastagodását kimutatta, annak ellenére, hogy a régebbi készülékek lágyrészeknél ilyen nagy érzékenyxséggel nem bírtak. Azt is kimutatta, hogy az epehólyag, a lezajlott régi gyulladás ellenére reflektál, azaz működik. Egyelőre a műtétet nem választanám megoldásnak, inkább azokat az ételféleségeket kerülje, ami nagyobb epehólyag működést váltanak ki: tejfel, tojás, vaj, szalonna, hagyma nagyobb mennyisége.
Műtétre csak akkor gondoljon, ha az epésgörcsök szaporodása megkeserítené életét. Hiányoltam néhány fontos információt, hajadon, hány kiló, hány éves?

Jobbulást:
Dr. Sáry Gyula belgyógyász

 

Hozzászólások

Kerekes Béla | 2013-06-09 00:33

Tisztelt Doktor úr! Már egy éve éjszakai görcseim vannak vélhetőleg gyomor túlterhelésével kezdődött evések miatt, amit némileg lecsökkentettem. De a görcsök jönnek: Gyomorszájban kezdődik, bár mostanában inkább az epe szúrásától és lassan megy a belek felé, néha a hátamba is kisugárzik. Ezt még szomjúság miatti vízivás -állandó vizelés, fehér lepedékes nyelv is kísér. De enyhe hidegrázás, rossz közérzet, hányinger is előfordul a görcsöt megelőzően. Ja és minden görcsöt (normális) székletürítés előz meg. Ám görcsmentes napokon van mikor megy. Dicetelt szedek, ami némileg segít, de nem elég hatékony. Tükrözés elöl hátul negatív, ill. szövettan némi gyulladt sejteket talált. Gasztroenterológusnál, ételallergia tesztere is küldött, majd haza - mivel az is negatív lett. Háziorvos unszolásomra Ultrahangra küldött: Epehólyag átlagosan telt kőmentes fala kp. fokban chr.-an megvastagodott. Epeutak nem tágabbak. Bal vese kp harmadában 22 mm-es paranchymával megegyező echogenitású szolid képlet, mely atípúsos cysta, vagy parenchyma híd is lehet. Engem az éjszakai epe és gyomorszáji görcsök, beleim puffadása igencsak aggaszt. Nem tudom mit tegyek, S.O.S. Üdvözlettel Béla Szfvár.
Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár