Gyógyszerek helyett csak fonjuk össze a karjainkat!

2011.05.28. - Írta: DÁ

Címkék: agy fájdalom
Gyógyszerek helyett csak fonjuk össze a karjainkat!

Nem muszáj azonnal feltétlenül különböző vény nélkül kapható vagy vényköteles fájdalomcsillapítókat bekapkodnunk, ha valamelyik testrészünket beütöttük, elrontottuk a gyomrunkat vagy pusztán csak hasogat a fejünk. Egy új tanulmány szerint még egy olyan szimpla módszer is csökkentheti a kínjainkat, mint például karjaink keresztezése.

Londoni egyetemi kutatók mindezt azzal magyarázzák, hogy a mozdulatsor némileg összekuszálja az agy két féltekének tevékenységét és kapcsolatát, aminek következtében csökken a fájdalomérzet is.

A szakemberek tűszúrások segítségével végeztek vizsgálatokat a témában: fájdalmat okoztak a kísérletben részt vevő személyeknek úgy, hogy karjaik a testük mellett leeresztve helyezkedtek el, majd akkor is, miután összefonták maguk előtt a felső végtagokat. A tudósok egyaránt hagyatkoztak az alanyok önbevallására és az elektro-enkefalográffal (EEG) végzett vizsgálatokra, és mindkettő eredményei alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a fájdalomérzet az esetek többségében enyhült, amikor az emberek keresztezték karjaikat a mellkasuk előtt.

A magyarázat nem olyan bonyolult, mint amilyennek tűnik. A bal kezünket elsősorban arra használjuk, hogy a bal felé eső dolgokat érintsük meg vele, a jobb kezünkkel pedig a tőlünk jobbra elhelyezkedő tárgyakat fogjuk meg. Amennyiben például egy pohár vizet akarunk a szánkhoz emelni, és az nekünk jobbra esik, nagy valószínűséggel a jobb kezünkkel nyúlunk majd utána.

Mindez azt vonja maga után, hogy egyszerre aktiválódnak agyunk azon részei, amelyek a jobb testfélteke „térképét”, illetve a testünkön kívül elhelyezkedő világ viszonyait tartalmazzák és fordítják le. E közös aktivitás az érzékek igen magas hatékonyságú működéséhez vezet. Amikor azonban összefonjuk a karjainkat a melleink előtt, a két „térképábra” nem egyidejűleg, közösen dolgozik tovább, hanem külön-külön, ami az érzékelés fokának csökkenéséhez is vezet. Ez okozza azt is, hogy ilyenkor enyhébbnek érezzük a fájdalmat.

Ez az egyszerű módszer természetesen nem lehet hatékony minden típusú fájdalommal szemben, de a kisebb napi kellemetlenségek esetén jól beválhat. A kutatók tervezik a témában végzett további vizsgálatokat is, hiszen mindez az emberi agy működésének jobb megértéséhez is hozzájárulhat.
 

Hozzászólások

Matee | 2011-08-13 14:46

In awe of that anwser! Really cool!

mbdvshlcod | 2011-08-14 12:52

nT44IK loqobbdijkwi

irkdlcs | 2011-08-15 17:41

tDwA81 okejisdvittv

qaoavtku | 2011-08-28 17:39

JeLxOp , [url=http://hzowhacwbblf.com/]hzowhacwbblf[/url], [link=http://glecpsadokrx.com/]glecpsadokrx[/link], http://eemppntdbgvd.com/
Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár