Itt az őszi allergiaszezon

- Írta: DA

Itt az őszi allergiaszezon

A különböző növényallergiákat elsősorban a tavasszal szokás összekötni, pedig az ősz hasonlóan kritikus ilyen szempontból. Ráadásul a természetes folyamatokra gyakran az olyan mesterséges tényezők is rátesznek egy nagy lapáttal, mint például a fűtés.

A különböző fákból és füvekből eredő allergének a levegőben terjednek tavasszal, nyáron és ősszel, irritálva az emberek orrát, szemét, fülét és száját, kiváltva a jellegzetes allergiás reakciókat. A leggyakoribb őszi allergia a parlagfűhöz kötődik, ami augusztus elejétől-közepétől októberig éli szezonját Európában és Amerikában. Kellemetlen tüneteitől rengetegen szenvednek ezekben a hetekben: tüsszögést, orrfolyást, viszkető orrot, kaparó torkot és könnyezési rohamokat okoz.

Kevesen tudják, hogy emellett a lehulló levelek és a természet közelgő álmával egyre nagyobb mértékben rothadó, elpusztuló vegetáció különböző mikroszármazékai is erősen hozzájárulnak az allergiás tünetekhez. Ezek az anyagok szintén a levegőben terjednek, kis részecskéik észrevétlenül bejutnak a légutakba, és asztmatikus tüneteket okoznak. Az ősz ráadásul hagyományosan vírusszezonnak is számít, ez a megfázások és az influenza nagy időszaka is. Mivel a fenti tényezők mind összeadódnak, néha kifejezetten nehéz eldönteni, éppen mi is okozza a kellemetlen problémákat: allergia vagy fertőzés.

És hogy mi a megoldás? Biztosan nem az, hogy otthon maradunk, hiszen az ősz a fűtésszezon kezdete is, márpedig a fűtés – legyen az akármilyen formájú vagy technikájú – nemcsak a házipor mozgásába segít be nagyban, de egyben szárítja is a levegőt. A száraz levegő pedig szintén kiváló táptalaj minden orr- és tüdőallergiás szimptóma számára, a kiszáradó nyálkahártyák ráadásul nem biztosítanak megfelelő ellenállást a fertőzésekkel szemben, az orrunk belseje pedig feldagad ilyenkor. Az ideális otthoni páratartalom 35-50 százalékos, de eközben az átlagos lakásokban és irodákban ez az érték nem szokta elérni a 20 százalékot sem. Párologtassunk tehát minden lehetséges módon, akár a radiátorra tett bögre víz, akár az e célra gyártott és rendszeresített készülékek valamelyike segítségével. Takarítsunk minél gyakrabban, és próbáljuk meg átvészelni a nagyjából novemberig tartó kritikus időszakot – akkorra ugyanis már hidegebbre fordul az idő, és megszűnnek a nagyobb ingadozások, amelyek következtében egyszer meleg van, egyszer hideg.


Szakértőink

Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikusBezár