Kész az útipatika?

- Írta: betegvagyok.hu

Címkék: hasmenés napozás
Kész az útipatika?

Fontos szempont az útipatika összeállításánál, hogy hányan megyünk, milyen a család vagy a csoport életkora. Mit tanácsolhat a gyógyszerész? Ne válogassunk össze túl sok gyógyszert, csak annyit, amennyi elegendő a gyors elsősegélynyújtáshoz. Amire mindenkinek szüksége lehet:


Fájdalom és lázcsillapító: ügyeljünk arra, hogy más nevű, de azonos hatóanyagot tartalmazók esetében túladagolás léphet fel.

Hányáscsillapító: sok ember közérzete rossz buszon, autóban vagy repülőgépen történő utazás során. A tüneteket meg lehet előzni, ha indulás előtt 2-6 órával alkalmazzák ezeket a szereket.

Hashajtó: a megváltozott étkezés és napirend okozhat kellemetlenséget. Erre megfelelő az enyhe típusú gyógynövényes tabletta, vagy helyileg ható kúp.

Hasmenést gátló készítmények: a megváltozott étrend, esetleg ivóvíz miatt sokszor felléphet ez a kellemetlen tünet. Kezelésére kiválóan alkalmas az aktív szén, sok folyadék, bélnyálkahártya izgalmat csökkentő szerek.

Görcsoldó, emésztést elősegítő készítmények: ha túl keveset, ha túl sokat eszünk, szükségünk lehet ezekre a „felmentőkre”. Érdemes zsebben tartani ezekből, például rágótablettát.

Meghűlésre és köhögésre ható készítmények: azonnal oldódó porok, pezsgőtabletták, segítenek a nátha első tüneteinél. Célszerű úgy választani, hogy a család minden tagjának megfeleljen, az adagokat figyelembe véve. Torokfertőtlenítők kaphatók különböző ízben, cukormentes változatban is.

Napozószerek: nyáron egész évre feltöltődhetünk erővel, fénnyel és energiával, ha okosan tesszük. Minden leégés komoly megterhelés a bőrnek! Kisgyermekek esetében gondosan válasszunk megfelelő faktorszámú (UVA/UVB) napozószereket.

Allergia és viszketés elleni szerek: gyakran a túlzott napozástól (fényallergia, gyógyszerek indukálta fényérzékenység), esetleg rovarok okozta csípés miatt a bőrön kiütések jelennek meg. Külsőleg hűsítő géleket, stifteket alkalmazzunk. Ezekkel közvetlenül a napon ne tartózkodjunk! Aki allergiás, feltétlenül tájékozódjon, hogy az adott időszakban mely növények virágoznak, milyen a pollenkoncentráció ott, ahová utazni szeretnének. Allergia ellenes tablettákkal, orrcseppel felszerelkezve kivédhetik a kellemetlen tüneteket.

Külső sebellátásra alkalmas szerek: kötszerek, fertőtlenítő oldat, hámosító kenőcs.

Kullancs elleni védelem: az első lépcső az aktív immunizálás, a tervezett út előtt 4-8 héttel. Ha ez nem történt meg, magas B-vitamin szedéssel, külsőleg rovarriasztó spray-k használatával kb. 4-6 órán át távol tarthatjuk az élősködőket.

Kész is az útipatika!


Ezt még ki kell egészíteni a rendszeresen szedett gyógyszerekkel (vérnyomáscsökkentők, fogamzásgátlók, vízhajtók). Gondoskodjunk idejében arról, hogy ezek az alkalmazott szerek ne nyaralás közben fogyjanak el, mert pótlásuk aggodalmat okozhat, és jóval drágábban juthatunk hozzá.

Tudom, hogy már útrakészek,
legyen szép ez a nyaruk is, pihenjenek jól!
Kellemes nyaralást kívánok!

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár