A gyomorrontás néhány órával, ritkábban néhány nappal a fertőzött élelmiszer fogyasztása után jelentkezik, részben általános, részben emésztőrendszeri tünetekkel. Az általános tünetek közül legjellemzőbb a gyengeség, rossz közérzet, levertség kialakulása; ha ezekhez a panaszokhoz láz is társul, haladéktalanul orvoshoz kell fordulni! Az emésztőrendszeri tünetek csoportjába a hasmenés, hányinger, hányás, puffadás, hasi fájdalom és a fájdalmas székelés tartozik.
Hasmenésről akkor beszélünk, ha megnő a székürítések száma, és a széklettel nagy mennyiségű víz távozik. Ennek oka a felgyorsult bélműködés okozta csökkent felszívódás, továbbá a kórokozók és az emésztetlen táplálék által kiváltott fokozott bélnedvtermelés. A hasmenés időtartama alapján megkülönböztetünk akut (néhány napon belül lezajló), és krónikus (időben elhúzódó) hasmenéseket. A gyomorfertőzések az akut hasmenések csoportjába tartoznak. Előfordul, hogy a híg széklettel együtt vér vagy genny is ürül, ezek a tünetek a bélnyálkahártya sérülésére utalnak, ilyen esetben is okvetlenül forduljon orvoshoz!
A hasmenésből és hányásból származó folyadékvesztés az egészséges szervezetet is megterheli, de a két évnél fiatalabb gyermekek, rossz általános állapotú idősek körében különösen fokozott a kiszáradás veszélye. Kiszáradásra kell gondolni alacsony vérnyomás, szapora pulzus, száraz nyelv, gyengeség, aluszékonyság, ájulási hajlam esetén!
Meg kell jegyezni, hogy gyomorrontáshoz hasonló tünetekkel más, nem fertőzéses eredetű betegségek (felszívódási zavarok, gyulladásos bélbetegség, rosszindulatú daganatok) is járhatnak, ezért a panaszok elhúzódása esetén ezek kizárására kórházi kivizsgálás ajánlott.
A leghatékonyabb védekezés a megelőzés! Ne fogyasszon mosatlan gyümölcsöt, zöldséget, kerülje az alkalmilag felállított élelmiszert árusító boltokat, étkezdéket, fagylaltosokat! Húst, tejtermékeket csak a megfelelő mélyhűtést biztosító üzletekben vásároljon! Mediterrán, trópusi éghajlatú országokban ezen kívül még figyelni kell arra is, hogy csak felforralt vizet, vagy palackozott folyadékot szabad fogyasztani. Üdítőitalába, koktélokba ne kérjen jeget, ezt ugyanis nem felforralt vízből készítik! Nem eléggé köztudott, hogy gyomorsavcsökkentők szedése fogékonyabbá tesz a gyomorfertőzésre!
A lakosság körében a gyomorrontás legismertebb oka a salmonella fertőzés. Erre a bakteriális eredetű fertőzésre főképp láz és hasmenés együttes és halmozott (egyszerre több embert is érintő) megjelenése esetén kell gondolni. Fontos azonban, hogy a salmonella fertőzés a gyomorrontások csak egy kis részében bizonyítható, a gyomorfertőzések többségét egyéb baktériumok, vírusok, ritkább esetben élősködő egysejtűek okozzák.
Az akut fertőzéses eredetű hasmenések többsége egy héten belül lezajlik, az esetek nagy része csak tüneti kezelést (folyadékpótlás, fájdalomcsillapítás) igényel. A kórokozó ellen irányuló célzott kezelésre, antibiotikumokra csak elhúzódó, vagy súlyosabb tünetek esetén van szükség. A panaszok fennállása idején a diéta száraz kekszből (pl. háztartási keksz), pirítósból, kétszersültből és híg, cukormentes teából álljon; szigorúan tilos lédús gyümölcsök, zöldségek, továbbá bármilyen tejtermék fogyasztása!
Nagyon fontos tudni, hogy a gyógyszertárakban recept nélkül is beszerezhető hasmenésgátló gyógyszerek ezekben a fertőzéses eredetű heveny hasmenéses állapotokban kifejezetten károsak, mivel a bélműködés lelassításával gátolják a kórokozók, és azok toxinjainak a szervezetből történő eltávolítását! Kivételt csak azok a hasmenésgátló gyógyszerek képeznek, amelyek nem a bélműködés lassítása révén, hanem a híg béltartalom megkötése révén fejtik ki hatásukat (orvosi széntabletta, Bolus adstringens, Smecta). E gyógyszerek alkalmazása is csak súlyosabb esetekben indokolt.