Korai menopauza – fokozott kockázat

Címkék: menopauza
Korai menopauza – fokozott kockázat

Bár a menopauza a nőknél általában ötven éves kor táján jelentkezik, sokuknál már negyvenes éveik elején számolni lehet a menzesz elmaradásával. Náluk a stroke vagy más kardiovaszkuláris betegség kialakulásának kockázata kétszeresre növekszik azon nők rizikójához viszonyítva, akiknél negyvenhat éves koruk után következik be a havi vérzés végleges elmaradása.

A University of Alabama at Birmingham kétezer ötszáz, negyvenöt és nyolcvanöt év közötti nőt követett nyomon vizsgálatában. Úgy találták, a nők – függetlenül a hormonpótló terápiától – ötvenöt éves korukig nem szembesültek semmiféle szélütésre vagy egyéb, szív-és érrendszeri betegségre utaló jellel, azonban későbbi életéveik során 6 százalékuk kényszerült szembenézni valamilyen kardiovaszkuláris problémával – szemben azokkal, akiknél a menopauza csak negyvenhat éves koruk után jelentkezett. Náluk valamilyen kardiovaszkuláris betegség kialakulásának veszélye csak 2, 6 százalék volt.
A kutatásvezető Dr. Wellons szerint eredményeik pusztán a statisztikai együttjárások megfigyelésén alapulnak, vagyis az a következtetés nem vonható le belőlük, hogy a korai menopauza valamiképpen oka lenne bármilyen kardiovaszkuláris betegségnek; ám úgy vélte, mint a megbetegedések kockázatának előrejelzését segítő markerek eredményeik jó szolgálatot tehetnek.
Hazánkban a statisztikák szerint hozzávetőleg minden második, nőknél bekövetkező haláleset oka valamilyen szív-és érrendszeri betegség. A súlyos helyzet kialakulásában többek közt nagy szerepe van a dohányzásnak, a mozgáshiányos életmódnak és a nem megfelelő táplálkozásnak is.
 

Bezár