A változás korában I.

2014.06.03. - Írta: dr. Magyar Zoltán, nőgyógyász

A változás korában I.

A változás kora – orvosi nyelven a menopausa – átlagosan 51 éves korban kezdődik, de jelentkezhet jóval előbb, vagy később is. A változó kor eljövetelét az jelzi, amikor az utolsó menstruációtól számítva hat hónapon belül nem jelentkezik újabb havi vérzés. A várható átlagos életkor megnövekedésével ma már a nő élete több mint egyharmadát a változás kora után éli le. A problémák tehát, amelyek ennek az életkornak a velejárói, sokáig, és sokakat érintenek.

Korai tünetek és késői következmények

A legjellegzetesebb korai tünetek a hőhullámok, a szívdobogásérzés, a kipirulás, az éjszakai izzadás. A korai szót csak viszonylagos értelemben használjuk, hiszen a panaszok eltarthatnak hónapokig, vagy akár évekig is. Sajnos, a nők többsége még mindig csak ezen tüneteket érti a változás korán, pedig a testi panaszok magukkal hozzák a lelkieket is: az éjszaka jelentkező hőhullámok alvászavarokhoz, ezek pedig fáradtsághoz, ingerlékenységhez vezetnek. Az önértékelés zavarát jelzi a depresszió, a hangulatingadozás, a nemi vágy csökkenése. Az ilyenkor gyakori elhízás, a bőr rugalmatlanná válása szintén lelki problémákhoz vezetnek.
Középtávú probléma a hüvely szárazsága, a viszkető kellemetlen érzés a nemi szervek táján, ami a házaséletet is megkeserítheti, esetleg vizelettartási zavarokkal is együttjár. A bőr, a haj szárazabbá, törékenyebbé válik, ízületi panaszok is adódhatnak.
A legfontosabb késői következmény azonban a csontritkulás, valamint a szív- és érrendszeri betegségek gyakoribbá válása. Régi megfigyelés, hogy a még fogamzóképes korban lévő nők között jóval ritkább az infarktus, mint a hasonló korú férfiaknál. Ez a különbség a klimax után eltűnik, a szív- és érrendszeri betegségek gyakorisága kiegyenlítődik a két nem között. A női nemi hormonok ugyanis védő hatással vannak az érfalra, és a zsíranyagcserére.

Az ötödik évtized

Az emberi test csonttömege csak 35 éves korig növekszik, ezután néhány éves stagnálás, majd a csonttömeg folyamatos csökkenése kezdődik. A menopausában ez a csontvesztés nagymértékben felgyorsul. Így a nők hatszorta gyakrabban szenvednek csontritkulástól, mint a férfiak. Ennek következménye azután a hátfájás, a könnyebben előforduló csonttörések, és az idősek által joggal rettegett combnyaktörés. Mindezen változások oka az, hogy az élet ötödik évtizedében a petefészkek működése fokozatosan leáll, a női nemi hormonok, vagyis az ösztrogén és a progeszteron termelése nagy mértékben csökken. Ettől először rendszertelenné válik, majd elmarad a menstruáció. 

Mi a hormontpótlás?

A tünetek ellen a legjobb orvosság a hiányzó hormonok mesterséges bevitele. A hormonpótló kezelés ma már sok évtizedes múltra tekint vissza külföldön. Hosszú ideig tartott, amíg világossá vált mennyi a szükséges és elégséges menynyiség. Ma már természetes, vagyis „eredeti” nemi hormon is előállítható, nincs szükség a mesterséges változatokra.
A korszerű készítmények így a fiatalabb korban jelenlévő természetes hormonokat viszik be a szervezetbe, pontosan a kellő mennyiségben. Ezen szerek kevéssé terhelik a szervezetet, mellékhatásaik is ritkábbak.
Az alkalmazás ideje szerint léteznek ciklusos, illetve folyamatos adagolású készítmények. A hatóanyag összetétele szerint pedig csak ösztrogént, vagy csak gesztagént tartalmazó, illetve kombinált készítményeket ismerünk.
Az alkalmazás módja szerint beszélhetünk helyi, azaz vaginális szerekről, szájon át szedhető tablettákról, bőr alá ültethető inplantátumokról, és ami az alkalmazás módja szerint újnak számít – a tapaszról.

Bezár