Genetikai és környezeti tényezőktől is függ a változó kor kezdete

- Írta: DÁ

Címkék: menopauza
Genetikai és környezeti tényezőktől is függ a változó kor kezdete

Nagyban függ a genetikai adottságoktól, mikor veszi kezdetét a nők életében a menopauza – állítja egy friss tanulmány. Azon hölgyeknek, akiknek édesanyja vagy nővére 45 éves korára már érzékelte a tüneteket, hatszor nagyobb esélyük van ugyanerre, mint másoknak. Amennyiben azonban a legközelebbi női hozzátartozók esetében aránylag későn – tehát 54 évesen vagy utána – érkezett el a menopauza, ugyanez a mutatószám érvényes a szintén késői klimax esélyére.

 

Az öröklött tényezők szerepét kutatva a szakemberek egymással rokoni kapcsolatban lévő nőket vizsgáltak. A kiindulópont az volt, hogy ha például az egypetéjű ikrek esetében a menopauza időpontja jellemzően közelebb van egymáshoz, mint a nem egypetéjű ikreknél, az mindenképpen azt sugallja, hogy a gének szerepe alapvető jelentőségű (hiszen az egypetéjűek génállománya sokkal inkább megegyező, mint a kétpetéjűeké). Ha pedig a lánytestvérek viszonylatában közelebb esik egymáshoz a változó kor kezdete, mint anyák és lányok esetében, az abba az irányba mutat, hogy a környezeti tényezők is fontosak. Ennek oka, hogy a nővérek génállománya nagyjából annyiban felel meg egymásnak, mint az anyáké és lányaiké, de a testvérek életmódja többnyire sokkal közelebb áll egymáséhoz, mint a szülőkéhez.

Az angol kutatók ugyanakkor hozzáteszik: a menopauza kezdetének időpontja nem kizárólag öröklött tényezőkön múlik, környezeti tényezők is jelentős mértékben hozzájárulnak. Vagyis a géneknek komoly szerepük van abban, mikor indulnak be az elkerülhetetlen biológiai folyamatok, de az életmód szintén számít. Ebből az is következik, hogy a nők maguk is befolyásolhatják az időpontot azzal, hogyan élnek a mindennapokban. A kutatás vezetői megjegyzik: bizonyítható, hogy azok a hölgyek, akik dohányoznak, egy-két évvel előbb lépnek be a változó korba, mint nemdohányzó társaik. Ugyanez igaz azokra a nőkre is, akik sosem szültek gyermeket. Mindez azonban nem feltétlenül hátrány: a kutatás felhívja rá a figyelmet, hogy a relatíve későn változó korba lépett hölgyeknek magasabb esélyük van az emlő és a méhnyak daganatos megbetegedéseire, mint a hormonális és testi változásokon előbb átesett nőknek. Esetükben viszont alacsonyabb a szív- és érrendszeri megbetegedések aránya.

Mint a tudósok ezzel összefüggésben emlékeztetnek rá: a nők általában a menopauza első jeleit megelőző nagyjából tíz évben többnyire már nem tudnak teherbe esni. A nyugati világban a hölgyek általában 51 évesen lépnek be a változó korba, és ekkoriban zajlanak le az utolsó menstruációs ciklusok is. Az egyéni eltérések ugyanakkor jelentősek, hiszen egyeseknél már a negyvenes években eljön a kor, mások pedig még hatvanhoz közelítve is rendszeresen menstruálnak.
 

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár