A változás korában II.

- Írta: dr. Magyar Zoltán, nőgyógyász

A változás korában II.

Az alkalmazás ideje szerint léteznek ciklusos, illetve folyamatos adagolású hormonpótló készítmények. Az alkalmazás módja szerint beszélhetünk helyi szerekről, szájon át szedhető tablettákról, bőr alá ültethető készítményekről, és tapaszról. A helyi készítmények elsősorban a hüvelyi és a vizelési panaszokat oldják meg. A tablettás hormonpótlás már a csontritkulás és az érrendszeri betegségek ellen is hatékony. A tabletták egyetlen hátránya, hogy a gyomor-, bélrendszerből szívódnak fel, így eljutnak a májba. Mindemellett azt mondhatjuk, hogy a tabletták képezik még így is a hormonpótlás egyik fő formáját.

Az egyik legújabb módszer a tapaszos hormonpótlás. A tapasz előnye az, hogy a bőrön át felszívódó hormon nem halad keresztül a májon, ott nem bomlik el. Így kisebb hatóanyag is elegendő, a mellékhatásai is kevesebbek. Egy tapasz 3-4 napra való hormont tartalmaz, így hetente csak kétszer kell felragasztani egyet-egyet, ezzel biztosítva a folyamatos, felszívódást.
Szintén új módszer a szövetspecifikus kezelés. Lényege, hogy a szervezetbe kerülve a megfelelő célszervekben fejti ki hatását. Megelőzi a csontritkulást, ritkábban okoz menstruációszerű vérzést, alkalmazása során nem lép fel emlőfeszülés, emlőfájdalom, fokozza a libidót, és kedvezően hat a hangulatra, előnyösen befolyásolja a szív- és érrendszeri megbetegedések egyes kockázati tényezőit.

Akár így, akár úgy történik a gyógyszerelés, egyértelműen előnyös hatásokra számíthatunk. Számos nő, miután a legkellemetlenebb panaszai megszűnnek, abbahagyja a készítmény használatát, pedig a hormonpótlás hosszú távú jelentősége, ha lehet, még nagyobb. Az ösztrogénpótlás megkezdésével ugyanis lassul a csontritkulás, statisztikák szerint az öt évig, vagy még tovább tartó hormonpótlás körülbelül 50%-kal csökkenti a csonttörések kockázatát. Az ösztrogén másik fontos jó hatása, hogy a vérben csökkenti a koleszterin szintet.

E kívánatos hatások érdekében persze néhány, nem feltétlenül kellemes mellékhatást is vállalni kell. Ilyenek lehetnek a mellek feszülése, hányinger, fejfájás, hormonmegvonásos vérzés, esetleges ödémaképződés. Ezen mellékhatások természetesen alkatilag különbözőek, és a folyamatos kezelés mellett enyhülnek.

Az egyik elterjedt tévhit: a hormonpótlás a méhtestrák rizikóját emeli. Ezt a szövődményt azonban hatékonyan ki lehet védeni. A kombinált terápia eredményeként havonta létrejöhet a felépült méhnyálkahártyát leválasztó megvonásos vérzés. A méhnyálkahártya így rendszeresen megújul, és védett a rosszindulatú átalakulással szemben.

A másik nagy kérdés az emlőrák rizikója. Az eddigi felmérések szerint az öt éven át alkalmazott hormonpótlás nem, a tíz évnél hosszabban alkalmazott terápia pedig csak kis mértékben emeli a mellrák kockázatát. Hangsúlyozni kell hogy a kezelés előnyei messzemenően felülmúlják ezt a kockázatot.

Egyes esetekben ellenjavallt a hormonpótlás: rosszindulatú méh, vagy emlődaganat, tisztázatlan eredetű méhvérzés, vagy súlyos májbetegség. Meggondolandó a hormonpótlás korábbi embóliák, epekövesség, cukorbetegség, magas vérnyomás stb. esetén. A végső döntés ilyenkor a nőgyógyász feladata. A problematikus esetek elbírálására jöttek létre a Menopausa Ambulanciák. A Semmelweis Egyetem I. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika szakambulanciájának telefonszáma: 266-04-73, 4256-os mellék.

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár