Nehéz felismerni a hasnyálmirigy daganatos megbetegedéseit

2013.05.14. - Írta: DA

Nehéz felismerni a hasnyálmirigy daganatos megbetegedéseit

Az utóbbi években világszerte egyre magasabb a diagnosztizált hasnyálmirigy-daganatok száma. A betegség nemcsak rendkívül agresszív, de elég nehéz is időben diagnosztizálni, így ha egyszerre tapasztalunk fájdalmas hasi tüneteket és kezdődő cukorbetegséget, mindenképpen menjünk orvoshoz.

A hasnyálmirigy emésztésünk egyik főszereplője: emésztőenzimeket termel, lúgosítja a belek tartalmát, kulcsfontosságú feladatokat lát el a zsíremésztésben és a szervezet inzulinellátásában. E keveset emlegetett, ám annál fontosabb szervünk rákos megbetegedése az esetek jelentős részében halálhoz vezet, aminek több oka is van. Egyrészt a diagnosztizált hasnyálmirigy-rákok előfordulási gyakorisága az utóbbi időben növekszik, másrészt ezt a fajta daganatos megbetegedést rendkívül nehéz felismerni, és gyakorlatilag csakis akkor gyógyítható, ha erre már egészen korán sor kerül. Ennek elsődleges oka, hogy a hasnyálmirigy-daganatoknak már a többi rákfajtához képest egészen korai szakaszban áttétei képződnek a test egyéb részein, leggyakrabban a nyirokrendszerben és a májban. Ennek folytán az ide tartozó daganatok mintegy 70-75 százaléka már úgy jut el az orvosokhoz, hogy a beteg menthetetlen.

Bonyolítja a helyzetet, hogy a kulcsjelentőségű korai felismerés sem egyszerű: hasi fájdalmakkal és kezdődő cukorbetegséggel jár, ám e tünetek számtalan más betegséghez is kapcsolódhatnak. Vagyis ha ezeket tapasztaljuk, mindenképpen menjünk orvoshoz. Célzott vérvizsgálattal kimutatható bizonyos daganatfehérjék aránya a vérben, ami jelezheti, ha baj van. Ugyanakkor viszont sajnos ez sem jelent bombabiztos felismerést: a daganatok közel negyedét még így sem sikerül felismerni.

A hasnyálmirigy-rák hátterében genetikai meghatározottság mellett különösen jelentős okcsoport a mértéktelen alkoholfogyasztás. Az alkohol egyébként is a hasnyálmirigy legádázabb ellensége, mivel bontása során szabadgyökök képződnek, mindezt pedig a hasnyálmirigy képtelen feldolgozni. Az alkoholistáknál igen gyakori probléma az úgynevezett krónikus hasnyálmirigy-gyulladás, ami abból fakad, hogy a szerv nem képes megfelelően elválasztani az emésztőenzimeket. Mindez elégtelen emésztéshez, fájdalmas puffadáshoz, drasztikus fogyáshoz vezet hasnyálmirigy-eredetű cukorbetegséggel karöltve. Nemcsak az alkohol hajlamosít ugyanakkor a hasnyálmirigy daganatos megbetegedéseire: bizonyított, hogy ha valaki túl sok kávét fogyaszt, az is fokozott kockázatnak teszi ki magát ezen a téren.


Szakértőink

dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológusBezár