Magányos szülőnek lenni káros az egészségre

- Írta: DÁ

Címkék: házasság
Magányos szülőnek lenni káros az egészségre

Az egyedülálló anyák életkilátásai rosszabbak, mint házasságban élő társaiké – derül ki egy frissen publikált tanulmányból, amelynek alapjául egy három évtizeden átívelő kutatás szolgált. Az amerikai szakemberek közel négyezer nőt vontak be az 1979-ben indult kísérletbe: az alanyok a kezdetek idején 14 és 22 év közötti korúak voltak, és 1994-ig évente vizsgálták általános állapotukat különböző módszerekkel, majd 2008-ig kétévente vetették őket alá átfogó egészségügyi elemzésnek.

Az eredmények szerint azok a nők, akiknek első gyermeke házasságon kívül született, negyvenéves korukra rosszabb állapotban voltak, mint társaik. Az eredmények minden egyéb tényező – így például az alanyok 1979 előtti egészségi állapota vagy iskolázottsága – tekintetbe vétele mellett is egyértelműek voltak. Külön érdekes, hogy a későbbi újabb házasság sem javított jelentősen az asszonyok egészségén, hacsak az adott hölgy nem első gyermeke apjához ment hozzá. Sőt, a fekete bőrű anyák állapota még az utóbbi esetekben is általánosan rosszabb maradt, amire a szakemberek nem tudtak ésszerű magyarázatot adni.

A kutatók szerint a fentiekben az a stressz, illetve egyszerre jelentkező súlyos lelki és anyagi válság játszik közre, amit az egyedülálló szülők megélnek, és az első gyermek születése után különösen újszerűen és sokkolóan hat. E nehézségek egészségügyi problémák széles köréhez vezethetnek. Ugyanakkor az orvosok megjegyzik, hogy egy rossz kapcsolat vagy békétlen, konfliktusokkal teli házasság hasonlóan káros lehet az anyák egészségére. Egy vonatkozó 2009-es tanulmány például azt állapította meg, hogy a párkapcsolati nehézségek egyértelműen hajlamosabbá teszik a hölgyeket a magas vérnyomás-betegségre és az egészségtelenül magas vércukor-szintre.

A jelenlegi kutatás vezetői azt javasolják az állami szerveknek, hogy fordítsanak nagyobb figyelmet az egyedülálló édesanyák jobb ellátására.
 


Szakértőink

dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáterBezár