Mandulaműtét után könnyebben elhíznak a gyerekek

- Írta: DÁ

Mandulaműtét után könnyebben elhíznak a gyerekek

A gyermekkori mandulaműtétek napjainkban rutinszerű beavatkozásnak számítanak, bizonyos kutatások azonban a hasonló operációk nem várt mellékhatásaira hívják fel a figyelmet: azok a gyerekek, akinek eltávolították a manduláját, nagyobb eséllyel válnak túlsúlyossá, mint a többiek.

A torok hátsó részén elhelyezkedő mandulák a kórokozókkal szembeni védekezésben játszanak kiemelt szerepet. Mandulagyulladásról akkor beszélünk, ha valamely vírusos vagy bakteriális fertőzés következtében a mandulák megduzzadnak, felületük elvörösödik és sárgás, illetve fehér színű váladék képződik rajtuk. Mindez általában lázzal, torokfájással, rossz közérzettel, rekedtséggel és a nyaki nyirokcsomók megdagadásával jár. Míg régen a gyakran begyulladó mandulák problémájára szinte kizárólag a műtét – azaz a szervek sebészeti úton történő eltávolítása – számított megoldásnak, ma már sokkal elterjedtebb a gyógyszeres kezelés, mint korábban, de az operáció is általános eljárás.

Amerikai kutatók egyértelműen kimutatták: a mandulák eltávolítása után a gyerekek hajlamosabbak a hízásra, mint azon társaik, akiknek nem vették ki a manduláit. A kérdés persze egyből adja magát: ugyan mi köze a mandulaműtétnek a testtömeghez? Ez az a rejtély, amire jelenleg még a szakemberek sem tudnak egyértelmű választ adni. Az egyik elképzelés szerint a megnagyobbodott mandulák megnehezítik a nyelést, ami már tudat alatt is arra ösztökéli a gyerekeket, hogy kevesebbet egyenek. Miután ez az „akadály” a műtét következtében eltűnik, az étvágy egyre nagyobb lesz. Ezt a teóriát ugyanakkor eddig még senkinek sem sikerült cáfolhatatlanul bizonyítania.

A legfrissebb, már 2011-ben publikált elemzés eredményei ettől függetlenül egyértelműek: ebben tizenegy vonatkozó kutatás adatait összesítették, benne 1549 gyermek hét éven át vizsgált adataival. A tanulmány tükrében nem fér kétség ahhoz, hogy a hízékonyság és a mandulaműtét összefüggésben állnak egymással. Igaz, hogy a gyerekek az évek múltával egyre könnyebben szednek fel magukra extra kilókat, de még ezt tekintetbe véve is jelentősen nagyobb a kövér iskoláskorúak aránya azok körében, akiknek eltávolították a manduláját.
Amíg a tudósok kiderítik, fennáll-e tényleges okozati összefüggés a két dolog között, vagy csak a már említett közvetett kapcsolat, azt javasolják a szülőknek: fokozottan figyeljenek oda csemetéjük táplálkozására a mandulaműtét után.

 

Hozzászólások

Roxie | 2011-08-14 18:55

If you want to get read, this is how you sholud write.
Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár