Egészséges bélflórával kevésbé hízunk

2011.05.27. - Írta: DÁ

Egészséges bélflórával kevésbé hízunk

Az egészséges bélflóra csökkenti az elhízás kockázatát – állítja egy új kutatás, amelynek alanyai patkányok voltak. Mint a tudósok megállapították, a hangzatos lactobacillus plantarum HEAL19 nevet kapott tejsav-baktérium napi bevitele által megelőzhető a hízás és jobbra fordíthatók a szervezet gyulladásos megbetegedései is. Az eredmények az emberekre is állnak.

Az egészséges bélflóra nagy mennyiségű „hasznos baktériumot” tartalmaz, a tejsav-baktériumok szerepe többek között például éppen az, hogy kordában tartsák a gyulladásokat okozó baktériumfajtákat. A svédországi Lund Egyetem kutatói megállapították: azon patkányok, akiknek embrionális koruktól kezdve élemedett korukig minden nap az említett speciális tejsav-baktériumot adagolták, jelentősen kevesebb többletsúlyt szedtek magukra, mint a többiek.

Mindkét csoportnyi patkány ugyanazokat a magas energiatartalmú tápanyagokat fogyasztotta. A fenti baktériumokkal is ellátott állatok természetes bélflórája emellett összességében is gazdagabb, változatosabb összetételű és jobb lett, mint a többieké. A patkányok harmadik csoportjának ivóvizébe gyulladásokat eredményező escherichia coli (azaz e. coli) baktériumokat adagoltak, étrendjük pedig megegyezett a többiekével, azaz magas tápértékű, hizlaló ételeken éltek. Az e. coli nem meglepő módon szintén jelentős változásokat eredményezett a bélflórában, és hatására növekedett a szervezet zsírszöveteinek mennyisége is.

A kísérlet során különös figyelmet fordítottak a vemhes patkányokra: egy részüket az állapotos szakaszban és a szoptatás ideje alatt is különösen zsíros ételekkel tömték. A tapasztalatok azt mutatták, hogy a kalóriadúsabb tápanyagokon élő állatok kicsinyei már kéthetes korukra is magasabb testsúlyúak és hájasabbak voltak, mint társaik, és több volt esetükben a különböző gyulladásos megbetegedések száma is.

A svéd tudósok egy másik vonatkozó kutatásban természetes úton világra jött újszülöttek első székletét vizsgálták. A magzat steril környezetben él, így bélrendszerében nincsenek mikroorganizmusok sem, ám a születés során a kisbaba lenyeli azon tejbaktériumokat, amelyek az anya hüvelyében tenyésznek. Ez volt az első vizsgálat, amely kimutatta, hogy a nem császármetszéssel született csecsemők bélflórájában már kétnapos korukban is ott találhatók ezek a mikroorganizmusok.

Az egészséges bélflóra a kezdetektől fogva alapvető szerepet játszik abban, hogy a kicsikből később egészséges emberek legyenek. A kutatóknak ezzel összefüggésben például azt is sikerült bebizonyítaniuk, hogy a 18 hónapos korukra allergiás ekcémától szenvedő gyerekeknek egyhetes korukban kevésbé volt változatos a bélflórájuk azokénál, akiknél nem jelentkeztek hasonló bőrtünetek.


Szakértőink

dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáterBezár