Evészavar: megalapozva

- Írta: SzN

Evészavar: megalapozva

Sok családban dívik a kicsik édességgel való motiválása: ha szépen elteszed a játékaidat, veszek neked nyalókat a boltban; ha ötöst hozol, kapsz egy tábla csokit – néhányunknak, bizony, ismerősen hangzanak az ilyen és ehhez hasonló, azonban cseppet sem szerencsés mondatok.

 

A másik jelentős probléma, hogy a gyermekek egy része hajlamos szorongását evésbe fojtani – más megoldás híján. A hibás vagy épp hiányzó nevelési stratégia, vagy épp a „szeretetlenség” következményeként pedig gyakran olyan hibás étkezési szokások rögzülnek a gyermekekben, melyek kamasz illetve felnőttkorban evészavarok kialakulásához vezetnek.

A The Daily Telegraph cikke egy brit felmérés eredményeit adva közre arról tájékoztat, hogy főképp az elhízás veszélyezteti azokat a kicsinyeket felnőttkorukban, akiket szüleik rendre valamilyen finomsággal jutalmaztak, ha azok az elvártak szerint viselkedtek.

A több mint kétezer fő bevonásával végzett vizsgálat eredményei szerint azok az emberek, akiket étellel jutalmaztak gyerekkorukban, négyszer nagyobb eséllyel lettek elhízottak, és a túlsúly kialakulása már gyerekkorukban megkezdődött. Ugyanezek a felnőttek kétszer nagyobb mértékben voltak elégedetlenek testsúlyukkal azokhoz a kontrollcsoportba tartozó emberekhez képest, akiket szüleik nem étellel jutalmaztak jó viselkedésükért.

Az étellel motivált gyerekek negyede már gyerekkorában kövér volt, míg a más motivációt alkalmazó szülők gyerekei között csupán százból hat gyerek volt túlsúlyos.

Azok, akiket nem nassolnivalóval sarkalltak a kívánt viselkedésre, ha felnőttkorukra el is híztak, jóval kisebb eséllyel, mint a gyerekként étellel jutalmazott felnőttek.

A másik nagy probléma, hogyha a gyermekek bánatukat, kudarcaikat, szorongásaikat evésbe kénytelenek fojtani – egyéb megoldás hiányában. Ez főképp akkor fordulhat elő, ha a szülő nem fordít elegendő figyelmet gyermekének pszichés szükségleteire, s csupán a kicsi fizikai igényeit elégíti ki.

A gyermekben ilyenkor – ha a probléma nem kerül időben felismerésre – olyan rossz rutin, olyan kóros magatartási minta rögzül, amely akár egész életén át végigkíséri, és amely következményeként pszichés problémák csakúgy kialakulhatnak, mint az elhízás, vagy a – szintén lelki eredetű – bulimia nervosa.
 

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár