Rák vagy ártalmatlan elváltozás - mire figyeljünk?

Rák vagy ártalmatlan elváltozás - mire figyeljünk?

Ahogy egyre idősebbek leszünk, bármilyen elváltozást észlelünk a testünkön, egyre jobban oda kell rá figyelni. Ha valami gyanúsat észlelünk, érdemes minél előbb megmutatni a háziorvosnak.

Sokan nincsenek tisztában a rák különböző jeleivel. Hétből egy ember nem tud egyetlen tünetet sem megnevezni. Pedig nagyon fontos lenne, hogy tisztában legyünk azzal: ártalmatlan elváltozást észleltünk, vagy már kezdeti stádiumban észrevesszük, ha baj van. Ha fájdalmat érzünk, általában elmegyünk az orvoshoz, de a fájdalommentes tünetekkel ugyanígy kéne foglalkoznunk.

Néhány lehetséges tünet:

A vastagbélrák tünete lehet a hasmenés vagy a székrekedés. A székletben, vizeletben lévő vérnyom, vagy a menopauza utáni vérzés a rák előjele lehet.

A mell alakjának elváltozása, feszülése, váladékozása a mellrák jelei lehetnek.

A bőrrák esetében minden, ceruzahegynél nagyobb anyajegyre oda kell figyelni, és azonnal keresse fel orvosát, ha az anyajegy mérete megváltozik, viszketni vagy vérezni kezd. Feltétlenül mondja el orvosának azt is, ha hirtelen lecsökkent volna a testsúlya.

A fenti tünetek önmagukban természetesen nem jelentik azt, hogy biztosan rákos megbetegedéssel állunk szemben, de mindenképpen érdemes már a legkisebb gyanú esetén is orvoshoz fordulni.
 

Bezár