Rossz alvók, rossz evők

Rossz alvók, rossz evők

Egy nemrégiben napvilágot látott tanulmányban izraeli kutatók szignifikáns összefüggést mutattak ki a gyerekkori evészavarok és az elalvással, alvással kapcsolatos problémák között. A tanulmány eredményei a hibás szülői nevelési attitűdöket valószínűsítik az összetett probléma hátterében.

Izraeli kutatók vizsgálódásaik során a kisgyermekeknél jelentkező étkezéssel kapcsolatos problémákat és alvási zavarokat vették górcső alá. A Pediatrics című orvosi, gyermekgyógyászattal foglalkozó szaklapban megjelent tanulmány szerint a gyerekkori étkezési rendellenességek és az alvászavarok majdnem minden tizedik család és gyermek életében jelentenek nehézségeket.

A kutatók úgy találták, legalább minden tizedik kisgyermek küzd „viselkedési álmatlansággal,” amely elnevezés az elalvás körüli nehézségeket, illetve az éjszakai felriadásokat foglalja magába, és amelyek általában fél éves kor körül már elkezdődhetnek.

Szintén majdnem minden tizedik kisgyermeknél jelentkeznek étkezési problémák, amelyek az evéssel kapcsolatos elutasító, ellenséges magatartásban, az étkezéssel kapcsolatos averzióban nyilvánulnak meg. A kisgyerekkori evészavar ráadásul gyakran nagyban gátolja a súlygyarapodást, amely csak tovább súlyosbítja az amúgy sem túl rózsás helyzetet.

Ami külön említésre méltó, hogy a szakemberek az evéssel kapcsolatos problémával küzdő gyerekek közel negyven százalékánál találtak alvási zavarokat is.

A viselkedési álmatlanság kezelése szülői feladat, amelyben a hangsúly az elalvás előtti rítusok és rutinok átszervezésén nyugszik. A jól körülírt, a kicsik számára is érthető szabályok felállítása és azok következetes betartása és betartatása sokat segíthet a problémán. Az étkezési problémák kezelésében a szakemberek az étkezések változatossá, színessé tételére, ugyanakkor a nyugodt környezet biztosítására helyezik a hangsúlyt.

A kutatók szerint a dolgok túlreagálása csak olaj lehet a tűzre, csakúgy, mint a szülői következetlenség a már meglévő szabályok betartását és betartatását illetően. A kutatók szerint a túlzott merevség, a szabályok tűzön-vizen való keresztülvitele sem feltétlenül megoldás.

Hazánkban nevelési tanácsadókban tevékenykedő szakemberek ingyenes segítségét kérhetik azok a szülők, akik úgy érzik, nem képesek úrrá lenni a gyermekkel kapcsolatos nevelési problémáikon.

 

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár