Tavaszi tisztítókúra

2012.04.29. - Írta: SzN

Tavaszi tisztítókúra

Az erekben és a bélrendszerben lerakódó salak- illetve méreganyagok számos egészségügyi probléma forrásává válhatnak. Ilyenek a romló vérkeringés, a rossz emésztés, a nem kielégítő közérzet, a szellemi lassultság, akár a levertség, enerváltság és még sorolhatnánk. Ezzel szemben egy-egy böjtölés után úgy érezzük, mintha „kicseréltek” volna bennünket. Bár kicserélésre nincs mód, egy okosan megtervezett és körültekintően folytatott böjt valóban felérhet egy „generáloztatással”.

Tavaszi „nagytakarítás”

Hideg időben, télvíz idején főképp zsírosabb, fűszeresebb, laktatóbb ételeket fogyasztunk, amelyek hosszú távon igen megterhelők szerveztünk számára. A felhalmozódott salak- illetve méreganyagok rontják a szervezet általános teherbíró- és teljesítőképességét, épp ezért jó, ha egészségünk érdekében minden évben böjtölünk pár napot. Ugyanis ahhoz, hogy a tavaszi újjászületés valóban megtörténhessék, testünk számára biztosítanunk kell a regenerálódás lehetőségét.

Ön próbált már másnaposan takarítani? Nem megy könnyen, annyi bizonyos. Azonban ha kipihenten ébredünk, és csak a konkrét feladatra koncentrálunk, pár nap alatt tökéletes tisztaságot és rendet varázsolhatunk otthonunkba – és ugyanez testünkre is igaz. Ha szervezetünk tehermentesítődik és megfelelő mennyiségű folyadékhoz illetve tápanyaghoz jut, a káros anyagok napok alatt, szinte maradéktalanul távoznak ér- és emésztőrendszerünkből.

A böjt ráadásul nemcsak „belül” hat jótékonyan: a tisztítókúra során ugyanis a bőr is fokozatosan kitisztul, üdévé, ragyogóvá válik, illetve abban is bizonyosak lehetünk, hogy a böjt során jópár felesleges kilótól megszabadulunk majd.

A böjt alapszabályai

  • A böjt nem egyenlő sem a koplalással, sem pedig a fogyókúrával. A túl hosszú, több héten keresztül tartó táplálékmegvonással rosszabbul járhatunk, mintha egyáltalán bele sem fogtunk volna a tisztítókúrába. Még a legengedékenyebb böjt se tartson soha tovább 10-12 napnál!
  • A böjtöt soha ne kezdjük és fejezzük be hirtelen. A böjt elején és végén is fokozatosan térjünk át a böjtös, illetve a normális étkezésre. Minél hosszabb ideig tart egy böjt, annál több nap kell a szervezetnek az átálláshoz.
  • A tisztítókúra elnevezés magában foglalja a feladat lényegét: a szervezet kitisztítása, a méreg- és salakanyagok kiürülésének serkentése, főképp folyadék segítségével, amelynek elfogyasztandó mennyisége legkevesebb 3, de inkább 3 és 1/2 liter naponta (!) – ebben a mennyiségben természetesen már szerepelnek a turmixolt zöldség- és gyümölcsfélékből készített ivólevek is…
  • A tisztítókúra idején kerülendő a kávé, az alkohol fogyasztása és a dohányzás is.
  • A tisztítókúra alatt biztosítsunk önmagunk számára annyi pihenést, alvást, amennyit valóban igénylünk, hogy még inkább tehermentesítsük szervezetünket, illetve elősegítsük a méreganyagok kiürülését.
  • Tilos a böjtölés fertőzések illetve tartós betegségek fennállása esetén: böjtölni csak egészséges embernek szabad. Gyerekek és idős emberek szervezete sem alkalmas arra, hogy a drasztikusabb táplálékmegvonást kompenzálja. Terhes nőknek magzatuk védelme érdekében szintén nem szabad böjtölniük, de még diétázniuk sem.
Hozzászólások

Musawenkosi | 2012-05-15 12:42

A mai nap me1r előre is re9mse9gesnek tűnik, fagyhogy gyf3gyedrke9nt fogom olvasgatni, kinek myeiln jf3 (lesz). :) Legale1bb ennyi legyen nekem me1ra ..c9s ve1rom az faj napot faj lehetőse9gekkel :)

lzhqysyum | 2012-05-17 19:14

tKAmoJ , [url=http://giwsgxwfpxiu.com/]giwsgxwfpxiu[/url], [link=http://ffxiexarmksk.com/]ffxiexarmksk[/link], http://flgogmmbzidp.com/
Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár