Terhesség 50 éves kor után

Terhesség 50 éves kor után

Napjainkban a modern meddőségi klinikák szakmai és technikai felkészültsége már lehetővé teszi, hogy a nők akár 50 éves korban is vállaljanak gyereket. A kor előrehaladtával azonban a kockázatok is megnőnek, amelyek nem csak a babát érintik, hanem az anya egészségi állapotát is veszélyeztetik. Lehetőség vagy felelőtlenség 50 éves kor felett gyermeket szülni?

Az 50 év feletti terhesség Magyarországon még igen ritkának számít és jóval nagyobb tervezettséget és szakorvosi figyelmet követel, mint egy 20-as vagy 30-as éveiben járó kismama esetében. Maga a teherbeesés folyamata is több időt vehet igénybe, hiszen ebben az esetben szinte kizárólag a mesterséges megtermékenyítés jöhet csak szóba, hiszen a petesejtek termelődése 45 év felett a legtöbb nőnél megkezdődik.

A késői babavárás növeli a a terhesség alatt várható szövődmények kockázatát, amelyek egyaránt érintik a baba és a kismama egészségi állapotát is. 40-50 éves kor felett már jelentősen megnövekszik a terhességi toxémia, a terhességi cukorbetegség és bizonyos kromoszóma-rendellenességek kialakulásának az esélye (pl. Down-kór), illetve gyakori a magzat méhen belüli fejlődésének visszamaradása is.

A sok kockázati tényező mellett azonban számos pozitív példával is találkozunk, hiszen egyre több közismert ötvenes nő jelenti be, hogy anyai örömök elé néz. A tudomány mai állása szerint a változó korban lévő vagy ahhoz közelítő nők esetében is lehetséges a gyermekvállalás, azonban ezt - az egyesek számára hatalmas lehetőséget - sokan felelőtlen döntésnek tartják. Egy későn vállalt terhesség sokkal alaposabb kivizsgálásokat, állandó és szigorú figyelmet, körültekintő terhesgondozást és megfelelően megválasztott szülési módot igényel az orvosok részéről. Emellett természetesen számolni kell a várandósság anyagi és szociális vonzataival is, hiszen a szülők szeretnének minél tovább gyermekük mellett maradni.

Az 50 év felett vállalt terhesség egyik legvalószínűbb kockázata terhességi cukorbetegség, mely során átmenetileg megemelkedik a vércukorszint, ez azonban a szülés után általában magától rendeződik. A vércukorszint pontos szabályozása szinte minden esetben elengedhetetlen egy kései terhesség alatt. Mivel az egyes komplikációk (pl. mélyen fekvő lepény, terhességi magas vérnyomás) egészen a szülésig végigkísérik a kismamát, a természetes szülés helyett általában császármetszéssel történik a baba kiemelése.

A "gyermekvállalásra ideális kor" kérdése vitatott és nincsenek hivatalos irányelvek arra vonatkozóan, hogy mikor van már túl késő a szüléshez, azonban a meddőségi szakértők nagy része egyet ért abban, hogy bár technikailag minden adott ahhoz, hogy egy ötvenes nő egészséges gyermeknek adjon életet, ez számos egészségügyi és szociális kockázattal is jár. Mindezek figyelembe vételével érdemes átgondolni a lehetőségeket és felelősségteljes döntést hozni.

Forrás: www.csaladivilag.hu


Szakértőink

dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebészBezár