Vírusfertőzéstől diabétesz?

Vírusfertőzéstől diabétesz?

Ausztrál kutatók szerint a gyermekkori 1–es típusú diabétesz kialakulása közel tízszer gyakoribb azon gyermekek körében, akik életükben már átestek bizonyos vírusfertőzésen – adja hírül a BBC. Az eredmények abba az irányba mutatnak, hogy a betegség hátterében az enterovírusok állnak.

Számos tanulmány született az elmúlt évtizedekben a témával kapcsolatban, de ezidáig sem sikerült biztosan megállapítani, konkrétan mi is okokozza a kórt.

Egyes kutatók szkeptikusak a British Medical Journal-ban publikált új elmélet használhatóságát illetően: ők úgy érvelnek, hogy az enterovírusok csoportjába rengeteg vírus tartozik, és pontosítás nélkül a kutatók megállapításai mit sem érnek a gyakorlatban. Konkrét eredményekre lenne szükség, amelyek alapján kifejleszthető lenne egy, a megelőzést szolgáló vakcina – mondják. Az ausztrál tudósok azonban reménykednek, hogy további kutatásaik közelebb vihetik őket a megoldáshoz.

A betegség kialakulásában szerepet játszó tényezőkről a tudomány mai állása szerint keveset tudunk. A genetikai hajlamon túl bizonyos környezeti hatások szerepét sem vetik el a szakemberek: úgy hiszik, vírusfertőzések, korai tehéntej alapú táplálás, mérgező vegyi anyagok is szerepet játszhatnak az 1-es típusú diabétesz kifejlődésében, melyek hatására a szervezet önönön inzulintermelő béta sejtjeit pusztítja el.

Az egyes típusú diabétesz jellemzően gyermekkorban kezdődik. Hatására a hasnyálmirigy beszünteti az inzulhormon termelését, ezáltal a test nem tudja kontrollálni a vércukorszintet: az kritikus mértékben megemelkedik. A betegségre a jelentős mennyiségű vizelet ürítése és az állandósuló szomjúságérzet hívhatja fel a szülő figyelmét. Inzulinterápia és diéta képezi alapját az életmódváltoztatásnak, mellyel azonban a betegség jól kordában tartható.
 


Szakértőink

Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológusBezár