Nem véd meg a szoptatás az ekcémától?

A hosszú anyatejes táplálás híveinek visszatérő érve, hogy a sokáig tartó szoptatás többek között az ekcémával szemben is védelmet nyújt a kicsik számára. Egy új kutatás szerint azonban mindez nem bizonyítható.

Hogyan tároljuk a lefejt anyatejet?

Az anyatej egyszerre táplál, gyógyít és védi a kicsit a fertőzésektől. Megoszlanak a vélemények arról, meddig ideális szoptatni a kisbabákat, de abban a legtöbben egyetértenek, ha a kicsik életének legalább első félévében mindenképpen az az ideális, ha elsősorban anyatejet kapnak, nem pedig tápszert.

Aludj jól, gyermekem!

Tisztelt Doktor úr! A következő problémában szeretném a segítségét kérni: kisfiam 15 hónapos koráig nem aludta át az éjszakát, ekkor kaptuk meg az Aludj jól gyermekem c. könyvet, amely segített nekünk, hogy megtanítsuk hogyan is kell elaludnia egyedül. 3 nap alatt sikerült is! Viszont ez 2 hónapig tartott (jött a fogzás - gondolom) és újra felébred - 2szer, 3szor, csak szopizással nyugszik meg. (este még most is egyedül alszik el)Azt szeretném kérdezni,...

Újabb érv az anyatej mellett

Régóta tudjuk, hogy az anyatejjel táplált csecsemők ellenállóbbak a fertőzésekkel szemben, és a szoptató anyáknak is kisebb esélyük van a mell daganatos megbetegedéseire. Egy friss kutatás szerint továbbá az is a szoptatás mellett szól, hogy az így táplált gyerekek körében ötéves korukra kevesebben rendelkeznek viselkedési zavarokkal, mint azok között, akik születésüktől kezdve tápszert kaptak.

Kizárólagos szoptatás hat helyett négyhónapos korig?

Egyes brit kutatók megkérdőjelezik az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlását, miszerint a csecsemőt 6 hónapos koráig kizárólag anyatejjel tanácsos táplálni. Az új kutatás szerint 4 hónapos korban kell megkezdeni a hozzátáplálást, így elkerülhető az allergia vagy a vashiány. Más szakemberek szerint ez csupán a bébiétel-gyártók érdekében áll.

Szakértőink

dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológusBezár