Egy, a dohányfüstben lévő szénhidrogénféle, amely egyébként megtalálható a széntűz füstjében és a faszénen grillezett(!) ételekben is, amerikai kutatók szerint képes megindítani a szervezetben rákos folyamat kialakulását – adja hírül a BBC.
Az első cigaretta elszívását követő 15-30 perben a PAH-nak nevezett anyag olyan változásokat indukál a vérben, mely azután a DNS módosulását idézi elő.
Tizenkét embert bevonva kísérleteikbe a kutatók dohányzás után kimutatták a PAH-t, amely tizenkilenc rákfajta kialakulásában játszik szerepet. Az anyag jelenléte kizárólag a dohányzással volt összefüggésbe hozható – vagyis a PAH hatása önmagában halálos lehet.
Sokan azt gondolják, majd valamikor életük folyamán leteszik a cigarettát, és így egy idő után közel nullára csökkentik a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát. A tanulmány arra enged következtetni, hogy sajnos tévednek.
A kutatók remélik, hogy vizsgálataik eredménye sok fiatalt eltántorít majd a dohányzástól.