A frigiditás mint tünet

2011.02.14.

Címkék: frigiditás szex
A frigiditás mint tünet

“A szeretet nem érzelem, hanem cselekvés. És szeretni nem lehet akarat nélkül, tehát akarat nélkül nem lehet szeretni. A szeretet munka. Szabadon választott rabszolgaság – az a szeretet. És kinek dolgozik az, aki szeret? Annak, akit szeret.”   Feldmár András

A frigiditás hátterében legtöbbször összetett lelki motívumok húzódnak meg, ám a nő gyakran saját alkalmatlanságát, „betegségét” sejti a libidóvesztés hátterében.

A frigiditás azonban a legtöbb esetben nem más, mint a párkapcsolati probléma tünete – okai szerteágazóak lehetnek.

A frigiditást a szakértők elkülönítik elsődleges és másodlagos frigiditásra. Az elsődleges frigiditás ezek szerint azt jelenti, hogy a hiányzó szexuális kedv a nemi életet – már ha ez esetben egyáltalán beszélhetünk erről – a kezdetektől végigkíséri, míg az úgynevezett másodlagos frigiditás később, az örömtelinek indult szexuális élet során alakul ki valamikor.

A másodlagos frigiditásnak különböző fokozatai lehetnek, melyek onnantól kezdve, hogy valaki csak ritkán és nehezen képes átélni a gyönyört egészen odáig terjedhetnek, hogy egy nő a férfiakat a szexszel együtt teljes mértékben elutasítja: viszolygást érez a nemi élettel, illetve a férfiakkal, mint lehetséges szexuális partnerekkel kapcsolatban.

A szex elutasításának lehetnek szervi okai is, melyek hormonális eredetűek, ezek hátterében a pajzsmirigy, a mellékvese vagy a petefészek működési hibája állhat – a testi okokra visszavezethető libidóhiány azonban sokkal ritkább, mint az, amelynek pszichés okok állnak a hátterében. A szex teljes, kezdetektől való elutasítása mögött legtöbbször valamilyen gyermekkori trauma és/vagy neveltetési, (mikro)kulturális hatások.

Ha egy nő eleve irtózik a szextől – miközben a szex normális következménye az ember testi szükségleteinek, szinte szükségszerűség – és a libidóhiány mögött szervi okok nem mutathatók ki, a probléma hátterében feltételezhetően valamilyen mélyebben húzódó, összetett pszichés gátlás áll – épp ezért ennek feltárásában és kezelésében pszichoterapeuta segíthet leghatékonyabban. Meglehet az is, hogy averziója okával abszolút tisztában van valaki, azonban nem akar, nem mer beszélni róla – a traumatizáló életesemény és/vagy lelki probléma oldásában itt is pszichológus segíthet leginkább.

Az úgynevezett másodlagos frigiditással is hasonló a helyzet: a leggyakrabban pszichés okokra vezethető vissza, s nem ritkán az érzelmi élet szövevényeinek dzsungelében kell először eligazodni ahhoz, hogy a probléma hatékonyan orvosolható legyen.

A szexualitás soha nem egy ember ügye, mindig kettőé. Abban a pillanatban, hogy felmerül a „vágy zavarainak” kérdésköre, legtöbbször nem egy ember problémájáról érdemes beszélni…

A szexualitás nőknél alapvetően bizalmi kapcsolat – amennyiben ez a bizalom valamilyen módon megrendül, a libidó könnyen blokkolódik, részben vagy teljesen. Az, hogy a jelenség voltaképpen miben gyökerezik, a jelenben vagy a múltban, illetve hogy inkább az egyik, vagy inkább mindkét fél (szexuális) magatartása vezetett idáig, a probléma megoldása szempontjából alapvető kérdések, amelyeknek felvetése és megválaszolása jó esetben a libidó normalizálódását hozza magával.
 

Bezár