Allergia: ne várjunk csodát a méztől

2011.05.14. - Írta: DÁ

Allergia: ne várjunk csodát a méztől

Az allergiások körében széles körben elterjedt az a vélekedés, hogy az adott környékről származó méz enyhítheti a kellemetlen tüneteket. Egy kutatás szomorú hírekkel szolgál a számukra, az eredmények szerint ugyanis semmi összefüggés nincs a mézfogyasztás és az allergiás rohamok ritkulása között.

A helyi méz allergiásokra gyakorolt hatása azon a gondolaton alapul, amely szerint a méz is ugyanazon az elven működik, akár egy vakcina: a méhek egyik virágról a másikra ugrálva rengeteg növényi részecskét, port, pollent szednek össze, amelyek aztán testükről a mézbe is bekerülnek. Emiatt alakult ki az a meggyőződés, hogy akár napi egy kanál ebből a mézből immunitást biztosít a helyi allergénekkel szemben, és nagyban megkönnyíti az allergiások további mindennapjait.

A Connecticuti Egyetem kutatói ennek szerettek volna utánajárni, de eredményeik kiábrándítóak lehetnek az allergiások számára: a vizsgálatok tanúsága szerint sem a helyi, sem más méznek nincs hasonló, bizonyítható hatása. A kutatók három csoportra osztották a vizsgált személyeket. Az egyik körbe tartozók napi egy kanál helyi, mindenféle tartósító eljárástól és szűréstől mentes mézet fogyasztottak, mások a kereskedelmi forgalomban kapható mézből kaptak ugyanennyit, a harmadik csoport tagjait pedig mesterséges mézízesítéssel ellátott kukoricasziruppal – azaz placebóval – „kezelték”. A kutatás végén a tudósok arra a következtetésre jutottak: egyik típusú méz sem hozott több eredményt a mézes ízű kukoricaszirupnál. A szakemberek felhívják a figyelmet: a szezonális allergiákért elsősorban a szél által sodort pollenek felelősek, nem pedig a rovarok által továbbítottak. Vagyis már eleve a tévhit kiindulópontja is hibás gondolaton alapul.

Ettől függetlenül persze bátran fogyasszunk mézet, annak áldásos hatásai ugyanis közismertek: javítja az emésztést, gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, segíti a kalcium felszívódását, így a csontritkulás elleni küzdelemben is hasznát vehetjük, és még sorolhatnánk hosszasan, mi mindenre alkalmas. Allergiánk enyhülését azonban ne reméljük tőle.


Szakértőink

dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvosBezár