1 2
23 találat 2 oldalon

10 hatékony mód a téli depresszió leküzdésére

Hogyha szomorúnak és letargikusnak érzi magát ebben az időszakban, Önnek minden bizonnyal téli depressziója van. Ennek a legtipikusabb és egyben legismertebb jelei, hogy folyamatosan szénhidrátot szeretne fogyasztani, az átlagosnál többet alszik, valamint a motiváció hiánya jelentkezik. Azonban a témával foglalkozó szakértők mindenkit figyelmeztetnek, hogy a legtöbb orvos még nem eléggé tájékozott ezzel a problémával kapcsolatban. Könnyen lehet, hogy Önnek...

Az öt leggyakoribb mentális betegség

Sajnos folyamatosan nő a mentális betegségekkel küzdő személyek száma. Azonban nagyon sok tünet nem ismert vagy nem párosítható egy betegséggel sem. Viszont ezek a betegségek nagyon gyakran együtt járnak fizikai tünetekkel és kihatnak a kedélyállapotra is. Szerencsére azonban sok tünetet már felismertek és megértették, miért és hogyan alakulnak ki. Az alábbiakban betekintést nyerhet a leggyakoribb mentális betegségekbe.

Hogyan hat az időjárás a hangulatunkra?

Mindannyian tudatában vagyunk annak, hogy az időjárás képes lehet befolyásolni a hangulatunkat. Valójában a legtöbb ember szervezete valamilyen módon reagál a közelgő felmelegedésre, esős időre, a borongósabb vagy éppen a napfényesebb napokra. Mostanság pedig pont abban a periódusban vagyunk, amikor egyik nap hűvöskés, másik nap pedig melegebb időjárást tapasztalunk. Azonban a legnagyobb kérdés, hogy az időjárás hogyan hat ránk? Mindez csupán pszichológia...

Agresszív és depresszív apák

Egy új tanulmány az anyák szülés utáni depresszióján túllépve a kispapák gyereknevelési attitűdjét vette górcső alá, és – elsőre legalábbis – elég megdöbbentő eredményre jutott: ezek szerint a depressziós apukák már igen kicsi gyermekeiket is sokkal inkább hajlamosabbak fizikailag bántalmazni, mint pszichésen kiegyensúlyozott férfitársaik.

Depresszióhoz is vezethet a férfiaknál a változó kor

Kevesen tudják, de a férfikor alkonya nemcsak a  „kapuzárási pánik” közismert jeleihez vezethet, hanem súlyos depresszióhoz is. Pedig a férfiaknál 50-60 éves koruk között ugyanúgy jelentkeznek „klimaxos” tünetek, mint a nők esetében, és ha lehet, még tanácstalanabbá válhatnak ilyenkor, hiszen náluk nincs olyan egyértelmű jele a változó kornak, mint a nőknél a menstruáció elmaradása.

Depresszióhoz vezet az allergia?

A tavasz és a nyár a tüsszögés, a szipogás és a köhögés időszaka. Az allergiások számára mindez eleve roppant kellemetlen, még rosszabb hír azonban, hogy a szezonális allergiák pszichológiai szempontból is károsak lehetnek. Egyre több kutatás alapján állítják azt a szakemberek, hogy az allergia összefüggésben áll a depresszióval, vagy legalábbis növeli annak kockázatát.

Kiegyensúlyozottságra vágyom

Jó napot. Mindenért felhúzom magam, állandóan idegesít minden, és mindenki. Már egy barátom sincs, mindenkiben a rosszat latom,és magányos vagyok, semmi nem sikerül... Mi lehet velem, nem tudom... Kérem, segítsen.

Top 10 tipp a téli depresszió ellen

A karácsonyi stressz mellett sokakat elkap a téli depresszió. A sötétebb színek, a mozgáshiány és a kevesebb szabadban töltött idő hónapokon át tartó lelki és fizikai fáradtságot is okozhat.

Hat tényező, ami gondokat okozhat december végén

Közhelyszámba megy, hogy karácsonykor megemelkedik az öngyilkosságok száma, de mégis csak ritkán beszélünk arról, mennyire nehéz is sokaknak az év utolsó néhány hete. Összeállításunkban a karácsonyi stressz és depresszió fő okait vesszük górcső alá.

Winter blues

A szezonális depresszió, angolul SAD (Seasonal Affectiv Disorder) jellemzően az őszi-téli hónapokban jelentkező, enyhe-középsúlyos depressziós tünetekkel járó peszichés zavar. A SAD mediterrán vidékeken jóval ritkább, mint az északi országokban, ez pedig egyáltalán nem véletlen, ugyanis a betegség egyik fő kiváltó oka a napsütés tartós hiányára vezethető vissza.

Alig vonszolja magát? 2. rész

Összeállításunk első részében megvizsgáltuk, milyen általános okok vezethetnek állandó fáradtsághoz a hétköznapokban. A második részben arról lesz szó, mit tehetünk akkor, ha nem a felsorolt rendellenességek miatt érezzük magunkat folyamatosan úgy, mint akit kifacsartak.

Alig vonszolja magát? 1. rész

Ha állandóan fáradtnak érzi magát, azzal mindenképpen foglalkozni kell, mert akár komoly betegségek is meghúzódhatnak a háttérben, ám ne higgye, hogy egyedül van a problémával. A felmérések szerint a modern társadalmakban egyre növekszik a fáradékony emberek száma – hogy mindezt mi okozza, az viszont nagyon sokban eltérhet az egyes esetekben.

Szükségem van segítségre!

Tisztelt Andrea! Ezen az oldalon most vagyok először, de számos internetes oldalt átnéztem már, ahol bármit olvashatok a depresszióról. Az itt található tesztet is kitöltöttem, és mint a többin is, itt is ugyanazt az eredményt kaptam, súlyos depresszióval küszködöm. 2 kisgyermeket nevelek egyedül (illetve édesanyám és 2 testvérem "segítségével" ). Egyre nehezebben viselem az ittlétet, úgy érzem "útban vagyunk", de sajnos nincs lehetőségem innen...

Néha jobb munkanélkülinek lenni

Ugyan a világgazdaság lassan kilábalni látszik a válságból, a munkanélküliségi ráta napjainkban az egész fejlett világban magas. Az állásukat elvesztők lázasan keresik az új lehetőségeket, és hajlamosak elvállalni az első adódó lehetőséget – nem biztos, hogy helyesen. Aki kenyérgondokkal küzd, annak persze nehéz elmagyarázni, hogy egyes állások károsabbak lelki egészségünkre, mint a munkanélküliség idegőrlő bizonytalansága, pedig ez az igazság.

Kiút a mély depresszióból

Kedves Doktor! Az egészségi állapotom egyre csak romlik, már minden gyógyszert kipróbáltam és a depresszióból személyiségzavar majd skizofrénia lett. 1980-as születésű vagyok és 13 éve gyógyszereken élek. 1999 óta le vagyok százalékolva. A kérdésem, hogy van-e egy pici esélyem is, hogy jobban legyek, vagy gyógyítható ez? Válaszát előre is köszönöm.  

Interneten terjed a depresszió

A Facebook napjainkra a gyerekek körében a népszerűség mérőeszközévé, és emiatt a depresszió melegágyává vált – olvasható a (healthland.time) egészségmagazinban. A gyerekek a virtuális valóság követelményeinek próbálnak megfelelni – ami nemcsak hiábavaló, hanem kifejezetten romboló is lehet.

Depresszió és kezelése

A depresszió nem gyengeség, akarathiány vagy „elmebaj”. Híres emberek, írók, költők, színészek, illetve a történelmi múlt nagy alakjai között is szép számmal akadtak olyanok, akiknek életét a melankólia alaposan megkeserítette…

Szezonális depresszió?

Kedves Doktornő! Azt szeretném tudni, hogy a téli depresszió milyen tüneteket okozhat?

Depresszió: lezsírozva

A sokáig az egészséges táplálkozás építőköveként hirdetett és széles körben preferált margarinok, amelyek fokozott mértékben tartalmaznak úgynevezett transzzsírokat, nemcsak a szívinfarktus kialakulásának kockázatát fokozzák, hanem felelőssé tehetők a depresszióért is – legalábbis ezt feltételezik kutatási eredményeik alapján spanyol szakemberek. A kapott eredmények jól indokolhatók szociokulturális magyarázatokkal is, ám azt sem szabad szem elől...

Szülés utáni depresszió

Tisztelt Doktornő! 29 éves vagyok, első gyermekem 2010. szeptember 22-én született császármetszéssel. Sajnos beleestem a szülés utáni depresszióba, mai napig benne vagyok sajnos. Eleinte Asentra nevű gyógyszerrel kezeltek, de mivel olyan mély depresszióba estem, hogy az anyaságot és a gyermekemet is szinte elutasítottam, válni akartam, stb..., ezért az orvosom a kezelést Zyprexa Velotab nevű gyógyszerrel egészítette ki. Mióta ezt szedem, egy kicsit mintha...
1 2
23 találat 2 oldalon

Szakértőink

Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikusBezár