Este vagy reggel edzzünk?

2012.02.01. - Írta: DA

Este vagy reggel edzzünk?

Bármikor végzünk testgyakorlást a nap folyamán, mindenképpen jobban járunk, mintha egyáltalán nem mozgunk. Ettől eltekintve azonban megoszlanak a vélemények arról, melyik napszakban érdemes leginkább edzeni.

A hétköznapi szervezett edzések – érthető okokból – leginkább az esti órákban esedékesek, hiszen az emberek nagyrésze ekkorra szabadul el a munkából, iskolából. Ettől függetlenül számos kutatás áll rendelkezésre, amelyek azt mondják: modern napirend ide vagy oda, egyébként is a délután négy és hét óra közötti időszak a legmegfelelőbb a testmozgásra, ugyanis ekkor a legjobb a szervezet reakcióidője, aerobikus kapacitása, állóképessége, és a legtöbb erőt is ekkor vagyunk képesek kifejteni. A test hőmérséklete és a hormonok, így a tesztoszteron vagy a kortizol szintje is késő délutánra éri el a csúcspontot, így az izmok hajlékonyabbá válnak.

Mindennek azonban nem kell feltétlenül perdöntőnek lennie az edzés időpontját tekintve: egyes felmérések szerint a test bármihez hozzá tud szokni, ehhez azonban rendszeresség szükségeltetik nemcsak a mozgás idejét, hanem a napirendet tekintve is. Vagyis a közel azonos felkelési és lefekvési idők, illetve az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás, az étkezések időpontjai is szerepet játszanak a megfelelő időpont megválasztásában. Az egyik vonatkozó kísérletben két csoportra osztották a többé-kevésbé rendszeres életet élő résztvevőket: az egyik kör reggel, a másik este végezte a testmozgást. A vizsgált személyek később a sportversenyeken is ezekben a napszakokban teljesítettek jobban. Vagyis ha egy reggel startoló maratonon tervezünk elindulni, lehetőleg ne este kezdjük el az edzéseket: jobb eséllyel fogunk tudni jól szerepelni a tornán, ha felkelés után edzünk.

A kutatók felhívják a figyelmet: a reggeli edzéssel érdemes ugyanakkor óvatosan bánni, felnőtt korban ugyanis – nem egészen világos okokból – ekkor mutatkozik a legmagasabb esély a szívrohamra, és a reggel bekövetkezett infarktusok következményei rendszerint súlyosabbak is a nap többi szakaszában bekövetkezetteknél.


Szakértőink

dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebészBezár